6 feiten over aansprakelijkheidsverzekeringen
Ben je van plan om binnenkort een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? Of heb je al een aansprakelijkheidsverzekering, maar twijfel je tegen welke schade je nu precies gedekt bent? In dit artikel zetten we een aantal belangrijke feiten rondom de aansprakelijkheidsverzekering op een rij.
Een aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking wanneer je zonder opzet schade toebrengt aan (de spullen van) anderen. Er zijn verschillende soorten aansprakelijkheidsverzekeringen, waaronder die voor particulieren en bedrijven. Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland niet verplicht, maar het is wel sterk aan te raden. Omdat er bij het afsluiten van aansprakelijkheidsverzekeringen nogal eens misverstanden kunnen ontstaan, beschrijven we een aantal veelvoorkomende onduidelijkheden.
Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)
Bij het afsluiten van een AVP is het goed om met de volgende punten rekening te houden:
- De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dekt geen schade aan motorvoertuigen. Schade aan motorvoertuigen zijn altijd uitgesloten van de AVP.
- Spullen van personen die op één polis staan zijn niet gedekt. De AVP dekt geen schade aan spullen die wordt veroorzaakt door mensen die bij elkaar wonen (bijvoorbeeld in gezinsverband). Een uitzondering hiervan is wanneer niet de spullen, maar een persoon uit het gezelschap per ongeluk letsel oploopt.
- Een AVP vergoedt alleen de dagwaarde van een product. Wanneer je iemands spullen onopzettelijk kapotmaakt, wordt hiervoor alleen een bedrag voor de dagwaarde van de kapotte spullen uitgekeerd. Je krijgt dus geen nieuw exemplaar van het product dat je hebt beschadigd.
Bij een AVP kun je ervoor kiezen om een eigen risico te betalen. Het principe daarvan is hetzelfde als bij een zorgverzekering. Je betaalt in het geval van schade een afgesproken eerste deel van de schade zelf, in ruil voor een lagere verzekeringspremie. Ben je dit van plan? Bereken vooraf dan goed of deze premiekorting opweegt tegen de mogelijke kosten die je maakt.
Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven en beroepen (AVB)
Naast particulieren kunnen ook (o.a.) ondernemers een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Over het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor ondernemers is regelmatig verwarring. Daarom lichten we 3 punten uit:
- Alleen goede leveringsvoorwaarden hebben is niet voldoende. Ze zijn belangrijk omdat je hiermee je aansprakelijkheid kunt beperken, maar hiermee kun je niet alle vormen van schade uitsluiten. Je algemene voorwaarden zijn de basis, die wordt aangevuld door een aansprakelijkheidsverzekering.
- Je bedrijf is aansprakelijk voor schade die ontstaat door werkzaamheden die vanuit het bedrijf worden verricht. Toch kan het gebeuren dat je ook persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld wanneer het bedrijf door jouw toedoen grote negatieve gevolgen ondervindt. Het is dus niet zo dat je helemaal niet aansprakelijk kan worden gesteld omdat je een bedrijf hebt. Wanneer je een adviserend beroep of een besturende functie hebt kun je hiervoor een beroeps- of bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.
- Een verzekeraar bepaalt de kosten van een aansprakelijkheidsverzekering op basis van de jaarlijkse schade per branche. Hoe hoger het risico in de branche is, hoe hoger de kosten. Is er weinig risico? Dan zal de premie dus ook lager uitvallen.
Meer weten over aansprakelijkheidsverzekeringen? Klik dan hier voor meer informatie.