Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheek om te verbouwen

Hypotheek om te verbouwen

Je bent niet geheel tevreden over de woning: de keuken, de badkamer of iets anders aan de woning is toe aan vervanging of je wil graag verbouwen. Deze verbouwplannen kunnen je veel geld gaan kosten. Geld wat je wellicht niet direct hebt, omdat je spaargeld niet toereikend is. Er zijn meerdere manieren om de verbouwing dan toch te kunnen financieren.

Tweede hypotheek voor een verbouwing

Is de waarde van jouw woning hoger dan de resterende hypotheek? Dan heb je een overwaarde. Je kunt er dan voor kiezen een tweede hypotheek af te sluiten, met de overwaarde als onderpand. De rente over deze tweede hypotheek is aftrekbaar als je een lineaire- of annuïteiten hypotheek afsluit. Hierbij los je gedurende de looptijd de hypotheek af. Dit moet je in maximaal 30 jaar doen. Het is verstandig om voor de tweede hypotheek niet alleen bij de huidige hypotheekverstrekker te kijken. Vergelijk de kosten bij de verschillende hypotheekverstrekkers en laat een hypotheekadviseur je hierbij helpen. Vraag hier een oriënterend hypotheekgesprek aan.

Huidige hypotheek verhogen voor een verbouwing

Bij het afsluiten van jouw hypotheek wordt de hypotheekakte ingeschreven bij de notaris. Hierin staan de afspraken over de hypotheek vastgelegd, zo ook het maximale hypotheekbedrag. Je kunt ervoor kiezen om dit bedrag hoger te laten zetten dan dat je hebt geleend voor de aanschaf van de woning. Dit wordt een hogere inschrijving genoemd. Voorbeeld: je hebt met de hypotheekverstrekker een hypotheekbedrag van € 250.000 afgesproken, waarvan je voor de aanschaf van de woning € 244.000 gebruikt. Het resterende bedrag van € 6.000 kun je dan gebruiken voor de verbouwing.
 
Het voordeel hiervan is dat je, als je later nog wil verbouwen, gebruik kunt maken van het resterende bedrag van de maximale hypotheek dat is vastgelegd in de hypotheekakte. Je hoeft daarvoor dan niet nogmaals naar de notaris en dat scheelt je weer een flink bedrag voor een wijziging bij de notaris. Kosten die er wel bijkomen, zijn de nieuwe afsluitkosten en eventuele taxatiekosten. De hypotheekverstrekker zal immers willen weten of de waarde van de woning en jouw inkomen het extra geleende bedrag toelaten. Het kan dus ook voorkomen dat de hypotheekverstrekker het door jouw gewenste extra bedrag om op te nemen afwijst, bijvoorbeeld als de hypotheekverstrekker berekent dat jouw huidige inkomen daarvoor te laag is.

Het kan ook nadelig werken om de hypotheek hoger in te schrijven. Als je namelijk een tweede hypotheek of lening wilt afsluiten bij een andere geldverstrekker, dan wordt er gekeken hoe hoog jouw schuld is op dat moment. De geldverstrekker gaat uit van het verhoogde bedrag dat in de hypotheekakte staat vermeld.

Hypotheek voor een verbouwing van een nieuwe woning

Bij de koop van een woning kun je ook een geplande verbouwing meefinancieren om de woning te verbeteren. Om te bepalen hoeveel je precies kunt meefinancieren, wordt gekeken naar de waarde van de verbouwde woning. Uiteraard moet deze waarde worden bepaald door de taxateur, op basis van het bouwplan. De rente over de hypotheek is aftrekbaar, mits het een lineaire- of annuïteitenhypotheek is. Ook kan de hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie worden afgesloten en uiteraard moet er dan worden voldaan aan de regels voor NHG.

Als je van plan bent om energiebesparende voorziening aan of in de woning aan te brengen, bijvoorbeeld zonnepanelen, dan mag je 106% van de waarde van de woning lenen.

Persoonlijke lening voor een verbouwing

Je kunt er voor kiezen om de verbouwing te financieren door middel van een persoonlijke lening. Het voordeel hiervan is dat je geen bijkomende kosten hebt, zoals notariskosten. Echter is de rente over een persoonlijke lening vaak hoger. Je moet de lening, net als bij een hypothecaire lening, in maximaal 30 jaar aflossen, annuïtair of lineair.

Een hypotheekadviseur kan je helpen met het maken van een keuze over hoe u de verbouwkosten gaat financieren. Vraag hier een oriënterend hypotheekgesprek aan.

Meer interessante pagina's: Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? - Hypotheekrente - Hypotheek met restschuld

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: verbouwen van Igor.Stevanovic/Shutterstock.com