Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Netwerken en bereik

Als je iemand wilt bellen, maakt je telefoon eerst contact met het netwerk van GSM-masten. Hier wordt dan automatisch bepaald welke mast het dichtst bij je staat en welke mast nog ruimte heeft om een gesprek door te sturen. Als de juiste mast gekozen is, kun je verbinding maken met een andere telefoon en het gesprek beginnen.

GSM netwerken 

Deze worden op verschillende manieren gebouwd: als sternetwerk of als ringnetwerk. Bij een sternetwerk gaat er naar iedere mast één kabel. Als deze kabel stuk is, werkt de mast dus ook niet meer. Bij ringnetwerken ligt om alle masten nog een extra kabel die de masten met elkaar verbindt. GSM-netwerken zijn altijd ringnetwerken.

GSM-mast met een verbinding via de ether

Een GSM-mast kan ook nog verbonden zijn met andere masten via de ether. Deze kan de functie van een kabel overnemen, als die niet meer werkt. De mast zendt dan radiosignalen uit naar een andere mast, die het gesprek dan weer via zijn kabel naar de centrale stuurt. Bij slecht weer kunnen de radiosignalen echter verstoord worden, waardoor de kwaliteit van de verbinding minder goed kan zijn.

Dekking mobiele telefonie

De GSM-masten van de grote providers staan ondertussen in heel Nederland en dat betekent dat je vrijwel overal vandaan kan bellen. Maar hoewel de dekkingsgraad in Nederland hoog is, kan het toch gebeuren dat je slecht bereik hebt, of even helemaal niet kunt bellen of internetten op je telefoon. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Je belt vanuit een goed geïsoleerd gebouw. Hierdoor wordt het signaal gedempt en wordt het moeilijker opgepikt door de GSM-masten.
  • De omgeving belemmert: GSM-signalen kunnen niet goed door bossen, heuvels, of gebouwen.
  • Je bevindt zich in een afgelegen gebied. Hier staan minder zendmasten, dus de kans is groter dat je geen verbinding kunt krijgen.
  • Je hebt een geavanceerde smartphone. Alle technische snufjes hierop zorgen voor een minder sterk signaal.
  • De dekkingskwaliteit en -graad van je provider is niet optimaal in het gebied waarvandaan je het meeste belt. Een andere provider kan dan uitkomst bieden.

Het bereik van je gsm vergroten

Er zijn een aantal mogelijkheden om zelf het bereik van je mobiele telefoon te vergroten. Je kunt eerst altijd proberen of je op een andere plaats in jouw huis, of misschien in je tuin, beter bereik heeft. Zelfs de manier waarop je jouw telefoon vasthoudt, kan van invloed zijn: de telefoon rechtop houden, kan het bereik vergroten.

Als je er echter geen behoefte aan hebt om buiten te staan als je belt, omdat je daar het beste bereik hebt, kun je ook overstappen op een andere provider. Wellicht is er een provider die een betere dekking heeft in jouw woonplaats of op je werk. Op internet zijn kaarten te vinden met de dekkingsgraden van de verschillende aanbieders. 

Ga terug naar de mobiele telefonie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Netwerken en dekkingen mobiele telefonie van Wavebreakmedia/ Shutterstock.com