Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Soorten aansprakelijkheidsverzekeringen

Soorten Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de door jouw veroorzaakte schade aan personen of goederen. Ook schade die is veroorzaakt door je partner, kinderen of huisdieren, wordt door de aansprakelijkheidsverzekering gedekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

  • Je stoot een glas rode wijn om, op het nieuwe, witte karpet van je tante. Zij kan je aansprakelijk stellen voor de reinigingskosten.
  • Je hebt niet gezien dat de zonnebril van een vriend(in) op de bank lag en je gaat er per ongeluk op zitten. Deze vriend(in) kan je aansprakelijk stellen voor de reparatiekosten.
  • Je kind ontdekt dat er met steentjes prachtig getekend kan worden op de auto van de buren. Als gevolg hiervan moet de hele zijkant van de auto opnieuw worden gespoten. De buren kunnen je hiervoor aansprakelijk stellen.

Let op: Verwar de aansprakelijkheidsverzekering niet met de WA-verzekering. Dit is ook een aansprakelijkheidsverzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid), maar heel specifiek voor bezitters van motorrijtuigen. Een WA-verzekering vergoedt dus de schade die je met je auto (of motor) aan personen of bezittingen toebrengt. Deze verzekering is overigens wél verplicht.

Schade tegen materiële zaken en personen

De aansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen het financiële risico voor schade door onzorgvuldig handelen. Het beschermt je niet alleen tegen materiële schade, maar ook tegen schade aan personen en schade aan zaken. Letselschade tussen verzekerden onderling is ook meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering. Als je met een kind achterop de fiets een aanrijding veroorzaakt en het kind loopt hierdoor letsel op, dan kan het kind jou als ouder aansprakelijk stellen voor de schade en zal de aansprakelijkheidsverzekering de letselschade van je kind in behandeling moeten nemen.

Een schade hoeft ook niet perse door jou of een gezinslid veroorzaakt te zijn. Stel er springt een waterleiding in jouw huis en dit leidt tot waterschade bij je buren. Deze schade heb je niet direct veroorzaakt maar de aansprakelijkheidsverzekering vergoedt deze schade op de grond van de wet.

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en bedrijven

Zowel particulieren, bedrijven als vrije beroepsbeoefenaars kunnen een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Natuurlijk zijn er wel verschillen tussen de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en die voor bedrijven.

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)

Een AVP dekt de kosten van de schade die is veroorzaakt door de verzekerde, of door zijn of haar gezinsleden (hieronder vallen ook eventuele huisdieren). Bij de meeste verzekeraars kun je kiezen tussen een alleenstaande-dekking of een gezinsdekking. In beide gevallen ben je zelf verzekerd, maar ook je logés en eventueel huispersoneel. Bij de gezinsdekking zijn ook je partner, kinderen en eventuele huisdieren meeverzekerd. Voor de exacte polisvoorwaarden kun je overigens het beste contact opnemen met de verzekeraar, of zelf de polis goed bestuderen.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)

Een AVB dekt eveneens de kosten van de schade die is veroorzaakt door de verzekerde, maar voor bedrijven zijn er meer varianten om uit te kiezen. Het ligt aan het type bedrijf hoe hoog de premie is en welke verzekeringsvariant het meest passend is. Zo is het voor sommige bedrijven, zoals advocatenkantoren, makelaars of accountants soms ook mogelijk om puur financiële schade toch mee te verzekeren. Om precies te weten wat voor jou de beste keuze is, kun je het beste contact opnemen met jouw verzekeraar.

Aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, wel een aanrader!

Het is niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het is echter wel aan te raden, zeker wanneer je kinderen en/of huisdieren heeft. In Nederland is het ingeburgerd dat een ieder een  aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten, dat is sociaal en wel zo netjes. Een ongeluk zit in een klein hoekje, tenslotte. Je zal maar als fietser of voetganger iemand omver fietsen/lopen en letsel veroorzaken of je zal maar een antieke vaas omstoten die duizenden euro’s waard is…

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: een aansprakelijkheidsverzekering voor schadevergoeding van Andrey_Popov/ Shutterstock.com