Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Kosten hypotheekadvies

Gratis Hypotheekadvies

Je bent van plan om een nieuwe hypotheek af te sluiten voor de woning van je dromen. Of je wil je huidige hypotheek oversluiten. Dan krijg je te maken met advies en bemiddelingskosten voor een hypotheek. Want gratis hypotheekadvies bestaat niet, nu niet maar vroeger ook niet.

Oriënterend hypotheekgesprek aanvragen

Provisieverbod: nu zelf advies en bemiddelingskosten hypotheek betalen

Vroeger, voor 2013, betaalde je meestal niet rechtstreeks aan de hypotheekadviseur voor het hypotheekadvies en bemiddeling. De hypotheekadviseur kreeg namelijk van de bank een provisie als hij de hypotheek voor je daar afsloot. Daardoor leek het alsof je gratis hypotheekadvies kreeg en je tegenwoordig dus flink voor advies betaalt. Echter waren de kosten voor hypotheekadvies vroeger versleuteld in het hypotheekbedrag. Het was onduidelijk hoeveel je nu daadwerkelijk zelf voor de hypotheekadvies kosten betaalde. Ook zorgde dit volgens de toezichthouder Autoriteit Financiële Markt ervoor dat adviseurs een voorkeur voor hypotheekverstrekkers konden krijgen. De banken konden de provisies verhogen of bonussen geven, waardoor het voor de adviseur nog gunstiger was om je hypotheek daar af te sluiten. Of de adviseur dan jouw belang nog wel in het oog hield is maar de vraag. Tegenwoordig betaal je zelf rechtstreeks aan de hypotheekadviseur de kosten voor hypotheekadvies. Wel zo eerlijk.

Voordeel van rechtstreeks advieskosten hypotheek betalen

Dat je nu zelf rechtstreeks de advieskosten voor je hypotheek betaalt zorgt ervoor dat de onafhankelijke adviseur kijkt naar de beste optie voor jou. De adviseur mag niet meer door de hypotheekverstrekker beloond worden om een product te verkopen. En je hebt een beter inzicht in de kosten voor de hypotheek.

Nadeel van rechtstreeks advieskosten hypotheek betalen

Ondanks de grote voordelen van het provisieverbod kleeft er ook een nadeel aan. Omdat er voor elk advies betaald moet worden is een second opinion financieel kostbaar. Heeft u een abonnement afgesloten bij de adviseur? Dan stapt u ook niet snel over van hypotheekadviseur in de toekomst.

Eisen hypotheekadviseur

Niet alleen is er een provisieverbod gekomen op hypotheekadvies, ook is in 2007 de Wet op financieel toezicht (Wft) en Gedragscode Contactorgaan Hypothecaire Financiers (CHF) in werking gesteld. Deze wet en gedragscode zijn ter bescherming voor jou als consument tegen onverantwoordelijke hoge hypotheken. Daarnaast zijn er regels voor zorgplicht ontwikkeld en is er bepaald dat de adviseur moet vastleggen hoe er tot het hypotheekadvies is gekomen. De hypotheekadviseurs moeten in het bezit zijn van een Wft vergunning en aantonen dat ze voldoen aan de minimale opleidings- en ervaringsvereisten.

Transparantie over hypotheekadvies kosten

De hypotheekadviseur moet transparant zijn over de kosten die hij voor het hypotheekadvies vraagt. Vaak krijg je het eerste, oriënterende hypotheekadviesgesprek gratis van de adviseur. Tijdens dit gesprek maak je kennis met de adviseur. De adviseur bekijkt je situatie en geeft aan wat hij voor je kan betekenen. Je krijgt dan ook een dienstverleningsdocument van de adviseur, waar de gemiddelde hypotheekadvies en bemiddelingskosten staan vermeld. Zo krijg je een beeld hoeveel de kosten van de hypotheek voor je zijn. Lees het dienstverleningsdocument altijd goed door, zodat je weet waarmee je akkoord gaat. Na het eerste gesprek maak je een keuze of je met de adviseur in zee gaat, of toch een andere hypotheekadviseur aan de slag laat gaan.

De gemiddelde hypotheekadvies- en bemiddelingskosten bij een onafhankelijke hypotheekadviseur

Voor de gemiddelde hypotheekadvies- en bemiddelingskosten bij een onafhankelijke hypotheekadviseur kun je rekening houden met zo’n € 2.000,- à € 3.000,-. De bedragen kunnen hoger of lager uitvallen, afhankelijk van het tarief van je hypotheekadviseur. Samen met de adviseur kun je bepalen of je een uurtarief laat hanteren, een vast bedrag hanteert of een abonnement afneemt. Kies je voor een vast bedrag waarbij je in termijnen betaalt? De adviseur mag geen kosten berekenen voor het betalen in termijnen.

De gemiddelde hypotheekadvies- en bemiddelingskosten bij de bank

In plaats van uw hypotheek via een onafhankelijke hypotheekverstrekker af te sluiten kun je ook kiezen om dit rechtstreeks bij een adviseur van de bank te doen. De kosten hiervoor lopen uit tussen de € 1.000,- à € 2.000,-. Dit is vaak lager dan als je hypotheekadvies en bemiddeling afneemt van een onafhankelijke hypotheekadviseur. Echter zal de bankadviseur over het algemeen alleen advies geven over hun eigen producten. Dit hoeft niet de beste of goedkopere keuze te zijn. Ondanks dat de kosten voor de hypotheek lager zijn, kan het zijn dat je duurder uit bent met de hypotheek die je via de bankadviseur afsluit. De onafhankelijk adviseur kan immers meerdere producten van meerdere hypotheekverstrekkers voor je afsluiten.

Hoe kiest u een hypotheekadviseur?

Let, naast de tarieven die de adviseur hanteert, ook op welke producten de adviseur je kan aanbieden en waarom. Je vindt dit terug in het dienstverleningsdocument. Hierin staat tevens vermeld of er wordt geadviseerd op basis van een objectieve analyse en of er contractuele verplichting bestaan om slechts een bepaald aantal hypotheekverstrekkers te adviseren.

Biedt je adviseur je een serviceabonnement aan? Je bent niet verplicht om dit af te nemen. Je adviseur heeft daarnaast altijd de verplichting om je te informeren als er wijzigingen zijn ten opzichte van het advies dat hij/zij je heeft gegeven.

Advies- en bemiddelingskosten hypotheek niet meer mee te financieren 

Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om advies- en bemiddelingskosten mee te financieren in de hypotheek. Je kunt namelijk nog maar 100% van de woningwaarde financieren met Je hypotheek. Je zult vanaf deze datum het advies zelf financieren door middel van je spaargeld of een andere wijze. 

Na advies de rekening

Nadat je gebruik hebt gemaakt van de diensten van de hypotheekadviseur ontvang je binnen enkele weken de rekening. Het is altijd goed om deze te controleren op juistheid. Klopt de rekening? Dan betaal je deze binnen de afgesproken termijn. De advieskosten zijn vaak eenmalig aftrekbaar van de belasting. De hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen. Zo heb je toch nog een financieel voordeel van het advies.

Bij Consumind Finance zijn diverse onafhankelijke hypotheekadviseurs aangesloten, die je kunnen voorzien van deskundig advies. Vraag een eerste oriënterend, gratis hypotheekgesprek aan via Consumind Finance. 

Oriënterend hypotheekgesprek aanvragen

Meer interessante pagina's: Laat uw hypotheek berekenen door een deskundig - Alles wat u moet weten over hypotheken - Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? - Hypotheek oversluiten - Kosten hypotheek oversluiten


Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

 

Afbeelding: Kosten hypotheekadvies van Rido/ Shutterstock.com