Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Soorten Autoverzekeringen

Soorten autoverzekeringen

Heb je met je auto schade veroorzaakt? Je WA-autoverzekering vergoedt altijd de schade die je aan anderen toebrengt. Je eigen schade wordt alleen vergoed als je voor een uitgebreidere verzekeringsvorm hebt gekozen bv een casco en/of beperkte casco dekking

Je kunt je WA-autoverzekering bijvoorbeeld inschakelen als:

  • Je tijdens het inparkeren een deuk rijdt in de auto naast je. De schade aan de andere auto wordt in ieder geval vergoed, jouw eigen schade alleen als je een uitgebreidere dekking hebt.
  • Je een ongeluk veroorzaakt. De schade (zowel van de betrokken personen als de materiele schade aan andere voertuigen) wordt op je WA-autoverzekering verhaald/vergoed. Jouw eigen schade wordt vergoed als je hiervoor een uitgebreidere dekking hebt afgesloten.

Autoverzekering is verplicht

In Nederland en in veel landen om ons heen, is een WA- (Wettelijke Aansprakelijkheid) autoverzekering verplicht als je een auto bezit. Je mag dus alleen met jouw auto rijden als je deze verzekering hebt afgesloten. De reden daarvoor is eenvoudig: de schadebedragen kunnen flink oplopen en zo weten alle verkeersdeelnemers zeker dat schade veroorzaakt door een ander, altijd vergoed wordt.

Minimale eisen aan autoverzekering

Iedere WA-autoverzekering moet aan een aantal minimale eisen voldoen. Deze eisen zijn vastgelegd in de WAM: de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Dit zijn de belangrijkste eisen:

  • Het verzekerde bedrag voor letselschade is minimaal 1,12 miljoen euro per slachtoffer, met een maximum van 5,6 miljoen euro per gebeurtenis. In sommige landen geldt echter een hoger minimum en dan moet de verzekering dat ook dekken.
  • De verzekerde som bij materiële schade (zaakschade) is minimaal 1,12 miljoen euro.
  • Als de schade in het buitenland ontstaat, dan kan het slachtoffer zijn schadeclaim ook indienen in zijn eigen land.
  • De dekking moet gelden in alle landen van de Europese Economische Ruimte (dat zijn alle landen van de Europese Unie plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland).

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage