Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Duurzame Energie

Duurzame energie

Duurzame energie is energie die wordt opgewekt door gebruik te maken van bronnen die niet (snel) opraken. Een voordeel van duurzame energie is dat het geen luchtvervuiling en weinig CO2-uitstoot veroorzaakt. Duurzame energie wordt dus op een milieuvriendelijke manier opgewekt. Dit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas. Deze brandstoffen hebben een grote invloed op het klimaat en de opwarming van de aarde. Soms worden de termen ‘hernieuwbare energie’ en ‘groene energie’ als synoniemen voor duurzame energie gebruikt. Op dit moment is ongeveer 18% van de stroomproductie in Nederland duurzaam. In Nederland is het populair om een contract met groen stroom af te sluiten, maar in veel andere Europese landen niet.

Vormen duurzame energie

Er zijn verschillende soorten duurzame energie te benoemen. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Zonne-energie
    Zonnepanelen zijn de bekendste vorm van zonne-energie. Met de zon als energiebron kunnen we heel wat energie opwekken. Zelfs in Nederland schijnt de zon vaak genoeg om zonnepanelen en zonneboilers aantrekkelijk te maken. Met zonnepanelen kun je zelf ook duurzame energie opwekken.
  • Windenergie
    Windenergie is een onuitputtelijke en schone bron van energie. De CO2-uitstoot is wel vijftig keer lager dan bij grijze stroom. Windmolens zorgen ervoor dat de bewegingsenergie van lucht wordt omgezet in elektriciteit. Bij het bouwen van een windmolen moet energie worden gebruikt, hier kan wat CO2 bij vrijkomen; na 3 tot 6 maanden heeft de windmolen die CO2-uitstoot weer gecompenseerd. De levensduur van een windmolen is zo’n 20 jaar.
  • Waterkracht
    Stromend water kan door een waterkrachtcentrale worden omgezet in energie. Er zijn een aantal waterkrachtcentrales in Nederland. Bij het plaatsen van waterkrachtcentrales moet rekening worden gehouden met een aantal factoren, zoals het verstoren van ecosystemen en mogelijke vissterfte. De waterkrachtstroom die in Nederland wordt opgewekt komt voornamelijk uit rivieren zoals de Maas.
  • Biomassa
    Met biomassa wordt plantaardig en dierlijk materiaal bedoeld dat als grondstof wordt gebruikt voor het opwekken van energie. Er zijn wel twijfels over hoe duurzaam biomassa is want bij het verbranden komt CO2 vrij. In sommige gevallen is de bio-energie klimaatneutraal, maar in andere gevallen is biomassa juist vervuilender dan grijze energie. In Nederland bestaat ruim 60 procent van de geproduceerde duurzame energie uit biomassa.

Gebruik van duurzame energie

Duurzame energie wordt steeds belangrijker. Dit heeft vooral te maken met milieutechnische aspecten: de uitstoot van CO2 vormt namelijk een ernstige bedreiging voor onze aarde door de opwarming die het veroorzaakt. Aan de andere kant is het ook bittere noodzaak om op zoek te gaan naar andere bronnen, omdat de fossiele brandstoffen, die nu gebruikt worden om energie op te wekken, dreigen op te raken. Zonder energie zal immers de hele maatschappij ontwricht worden.

Leveranciers van duurzame energie

Slechts enkele leveranciers onderscheiden zich als écht groene energieleveranciers. Als een leverancier groene stroom aanbiedt, hoeft dat echter niet te betekenen dat de stroom ook écht groen is. Wanneer je groene stroom afneemt, moet de energieleverancier met een Garantie van Oorsprong kunnen aantonen dat de energie ook écht duurzaam is. Deze GvO’s worden echter vaak in het buitenland gekocht. Op deze manier kunnen leveranciers zeggen dat ze groene stroom aanbieden, terwijl het gewoon grijze stroom is met een groen etiket.
 

Meer interessante pagina's: Fabels energie op een rij - Checklist energieverbruik huishoudelijke apparaten - Meer consumenten stappen over - Energieprijzen vergelijken niet ingewikkeld - Energie vergelijken eenvoudig via Consumind

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

Energietarieven vergelijken en geld besparen

De tarieven van energie zijn per energieleverancier zeer verschillend. Volgens onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan het voordeel door over te stappen van energieleverancier wel oplopen tot vierhonderd euro per jaar. Om in te zien hoeveel u kunt besparen door een overstap te maken, bekijkt u de vergelijking van energietarieven. Klik hier

Bespaar op je energiekosten

Vergelijk tarieven