Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Waaruit bestaan de energiekosten?

Waaruit bestaan de energiekosten?

Iedere maand betaal je aan je energieleverancier een bedrag, het zogenaamde termijnbedrag. Aan het eind van het jaar krijg je van je energieleverancier de jaarnota, ook wel de energienota genoemd. Hierop staat hoeveel je hebt betaald aan termijnbedragen en hoeveel stroom en gas je daadwerkelijk hebt verbruikt. Voor veel mensen is het lezen van de energienota lastig. Wij hebben daarom een overzicht voor je gemaakt van de verschillende onderdelen van de energienota. De energiekosten bestaan uit meerdere elementen, namelijk:

Hoe is de energienota percentueel verdeeld?

Het grootste deel van de energienota, namelijk 46%, bestaat uit overheidsheffingen en btw. Hieronder hebben wij percentueel voor je weergegeven waaruit de energienota bestaat.

Diagram energienota

Dit overzicht is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

  • Een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh en 1.500 m3 in gasregio 3
  • De volgende netbeheerkosten zijn berekend: stroom: Liander (€354,55), gas: Liander (€346,39)
  • De leveringskosten zijn gebaseerd op gas (postcode 3542) inclusief de regiotoeslag voor regio 3 en stroom (enkeltarief).
  • De genoemde percentages zijn een indicatie, daadwerkelijke leveringskosten kunnen afwijken afhankelijk van uw verbruik. 

Peildatum: 05-09-2023

Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Onder voorbehoud van wijzigingen en typefouten.

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking nu - Checklist energieverbruik huishoudelijke apparaten - Een energie overstap was nog nooit zo makkelijk - Hoe werkt de energievergelijker? 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage