Koopovereenkomst

KoopovereenkomstJe hebt een droomhuis gevonden en een bod uitgebracht. Als het bod door de verkoper wordt geaccepteerd, is het tijd om in een (voorlopige) koopovereenkomst de afspraken vast te leggen. Dit is tegenwoordig alleen geldig als het schriftelijk wordt gedaan. Het opstellen van de koopovereenkomst kan gedaan worden door de verkoopmakelaar, door de notaris of door jou en de verkoper zelf. Omdat jij en de verkoper misschien wel minder verstand van deze zaken hebben, kan het verstandig zijn dit door een notaris op te laten stellen. Controleer na het opstellen van de koopovereenkomst ook goed wat erin staat, voordat je deze ondertekent. Hieronder hebben wij een aantal zaken op een rij gezet die in de koopovereenkomst kunnen worden opgenomen:

Ontbindende voorwaarden in koopovereenkomst

Uiteraard wil je dat de koop doorgaat, maar het kan altijd voorkomen dat er situaties ontstaan waardoor de koop niet kan doorgaan. Spreek daarom af in welke situaties je de koop kunt ontbinden. Hieronder staan een aantal voorbeelden.

  • Je kunt de financiering niet rond krijgen. Je moet dit wel zwart op wit kunnen aantonen.
  • Je kunt de Nationale Hypotheek Garantie niet krijgen, terwijl je deze wel hebt aangevraagd.
  • Het lukt niet om je eigen woning tijdig te verkopen.

En je kunt:

  • een bouwkundige keuring laten opnemen; mochten er onacceptabele gebreken aan de woning zijn, dan kun je van de koop afzien;
  • een bodemonderzoek in de ontbindende voorwaarden laten opnemen. Mocht de grond vervuild zijn, dan kun je van de koop afzien.

In sommige gemeenten is een huisvestingvergunning nodig om in een specifieke woning te mogen wonen. Als je deze niet krijgt, kunt je daar ook niet gaan wonen.

Zowel de koper als de verkoper kan ontbindende voorwaarden laten opnemen in het voorlopige koopcontract.

Overeengekomen koopprijs woning

Uiteraard is het belangrijk dat de overeengekomen verkoopprijs in de overeenkomst staat. Het is dus belangrijk om te controleren of het juiste bedrag staat vermeld.

Overdrachtsdatum van woning

In de overeenkomst wordt ook de datum van de overdracht vermeld.

(On)roerende zaken in koopovereenkomst

Hierbij spreek je af wat er bij de koop hoort zoals bijvoorbeeld een kledingkast die de verkoper niet meeneemt.

Ouderdomsclausule in koopovereenkomst

Soms komt het voor dat in de koopovereenkomst een ouderdomsclausule wordt opgenomen. Dit is niet gebonden aan jouw leeftijd of die van de verkoper, maar aan de bouwdatum van de woning. Als de woning oud is, kan de verkoper zich met de ouderdomsclausule indekken voor gebreken vanwege de ouderdom van de woning.

De koper heeft het recht om binnen de drie dagen bedenktijd de koopovereenkomst kosteloos en zonder opgaaf van redenen te laten ontbinden. Lees hier meer over de bedenktijd.

Oriënterend hypotheekgesprek aanvragen

Meer interessante pagina's: Online hypotheek berekenen - Kosten van hypotheekadvies - Hypotheek afsluiten met BKR

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: contract van Andrey_Popov/ Shutterstock.com