Energiemeters

Energiemeters

In je meterkast vind je de energiemeter(s). Als je een gasaansluiting hebt, heb je een gasmeter. Daarnaast zijn er verschillende stroommeters. Je kunt een enkele meter hebben of een dubbele meter,  een analoge- of digitale-meter.

EAN-code

Elke meter, zowel de stroom- als de gasmeter, heeft een unieke code, de EAN-code. Met behulp van deze code kan de netbeheerder  en energieleverancier zien welke meter bij welk huishouden hoort. De EAN-codes van je meters staan vermeld op de jaarnota. Bekijk hier wat de EAN-code is van je aansluiting.

Slimme meters

Sinds de overheid heeft besloten dat het maar eens gedaan moet zijn met de oude elektriciteitsmeter, is er in steeds meer huishoudens een slimme meter terug te vinden. Sinds 2015 zijn de netbeheerders al bezig met het installeren van de slimme meter. De analoge gas- en elektriciteitsmeters worden straat voor straat vervangen. De bedoeling is dat vanaf 2020 maar liefst 80% van de woningen een slimme meter heeft. 

Inzicht energieverbruik 

Met Europa is afgesproken dat het energieverbruik in Nederland omlaag moet. Dit kan gerealiseerd worden met een slimme meter, omdat huishoudens zo hun energieverbruik makkelijker in de gaten kunnen houden dan met een oude energiemeter. De slimme meter wordt namelijk zes keer per jaar uitgelezen en consumenten krijgen een tweemaandelijks kostenoverzicht toegestuurd om inzicht te krijgen in hun verbruik. Daarnaast zijn er ook allerlei energiebesparende producten te koop die op de meter aangesloten kunnen worden. Waaronder een slimme thermostaat om meer inzicht te krijgen in je energieverbruik. 

Vergelijk Tarieven

Netwerk in balans 

Voor netbeheerders is het een dagelijkse uitdaging om balans in het netwerk te houden. Er moet evenveel energie in het netwerk gaan als er wordt afgenomen. Die uitdaging wordt steeds moeilijker door de groei van zonne- en windenergie.

Op een mooie dag met veel zonuren hebben consumenten met zonnepanelen energie over. Die leveren ze voor een deel terug aan het openbare net. Daardoor kunnen er flinke pieken op het netwerk ontstaan en deze kan zelfs overbelast raken of tot storingen leiden. De slimme meter helpt om dit te voorkomen doordat er beter inzicht is.

Meterstanden

Een voordeel van de slimme meter is dat je zelf geen meterstanden meer hoeft door te geven voor de jaarafrekening of wanneer je overstapt van energieleverancier. De meterstanden worden iedere twee maanden uitgelezen en doorgegeven aan de netbeheerder. De netbeheerder geeft deze informatie weer door aan de energieleverancier. Hierdoor zijn schattingen en schrijffouten niet meer mogelijk. De kwaliteit en nauwkeurigheid van de energienota verbetert daardoor.

Weigeren 

Niet iedereen zit te wachten op een slimme meter. Er zijn mensen die de slimme meter weigeren, omdat ze vinden dat deze inbreuk maakt op hun privacy. Netbeheerders en energieleveranciers zijn aan strenge privacyregels gebonden. Zij kunnen dus niet met behulp van de slimme meter zien wat voor apparaten je in huis heeft en wat uw leefpatroon is.

Wanneer je echt geen gebruik wilt maken van een slimme meter dan zal de netbeheerder een digitale meter zonder communicatiemodule installeren. Je moet dan gewoon zelf de verbruiksgegevens blijven doorgeven.

Netbeheerder

De slimme meter wordt straat voor straat geïnstalleerd. Als je wilt weten wanneer je aan de beurt bent, kun je kijken op de website van je netbeheerder. Controleer hier wie de netbeheerder in jouw regio is.

Ben je voorlopig nog niet aan de beurt, maar wil je al wel een slimme meter? Dan betaal je daarvoor tussen de €67,67 en €72,60 (inclusief btw). Bij de landelijke verspreiding is de meter gratis.

Vergelijk Tarieven

Meer interessante pagina's: Start nu de energietarieven te vergelijken - Energie: hoe kunt u er gebruik van maken en toch minder voor betalen? - Alle energiefabels op een rij - Energietarieven: vastzetten of niet? 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage 

 

Afbeelding: Energiemeters van LeahKat/ Shutterstock.com