Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepaneelbezitters krijgen voor stroom die ze aan het net leveren evenveel als ze betalen voor de stroom die ze afnemen. De geleverde stroom wordt dus tegen de afgenomen stroom weggestreept (salderen). Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe zij opgewekte zonne-energie verrekenen bij klanten met een dubbele meter. Sommige leveranciers strepen alle opgewekte energie weg tegen alle verbruikte energie, ongeacht het tijdstip van verbruik en opwekking. Een deel van de leveranciers kiest er echter voor om het verbruik apart te salderen voor normaal- en daluren.

Overstappen met zonnepanelen

Tijdens de zomermaanden verbruik je minder stroom dan in de winter. Daarnaast wek je meer stroom op vanwege de lange zomerse dagen. Wil je het maximale uit je opgewekte energie halen? Dan is het goed om kijken naar wat het beste overstapmoment is, want salderen levert namelijk meer op dan een terugleververgoeding. Als je bijvoorbeeld in het voorjaar de jaarafrekening hebt ontvangen en je stapt net na de zomer over, dan heb je veel meer energie opgewekt dan verbruikt. Je kunt namelijk maar salderen tot maximaal je verbruik. Je kunt dan het beste nog even wachten om het maximale uit je opgewekte energie te halen. Belangrijk met zonnepanelen is dat op het moment dat je overstapt je totale hoeveelheid opgewekte kWh zonnestroom ongeveer gelijk is aan je afgenomen verbruik aan energie. Zo haal je het maximale uit je opgewekte energie.

Salderingsregeling zonnepanelen

Met de salderingsregeling kun je de opgewekte energie aftrekken van je verbruik. Mocht er meer opgewekt worden dan verbruikt, dan krijgen huishoudens per kWh het kale leveringstarief terug. De energieleverancier mag de hoogte van deze terugleververgoeding zelf bepalen. Wel ziet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) erop toe dat de vergoeding redelijk is.

Vanaf 2023 zullen huiseigenaren die zelf duurzame energie opwekken te maken krijgen met een nieuwe subsidieregeling, omdat de salderingsregeling dan geleidelijk wordt afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens ontvangen op hun energiebelastingen elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk stopt dat voordeel in 2031 en dan ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom.

Opbrengst van zonnepanelen

Het beste seizoen voor het opwekken van energie met zonnepanelen is verrassend genoeg meestal juist niet de zomer. De opbrengst van zonnepanelen hangt namelijk af van het aantal uren daglicht en niet van een hoge temperatuur. Niet alleen het aantal zonuren bepaalt hoeveel energie je zonnepanelen opwekken. De temperatuur is ook erg belangrijk. Zonnepanelen werken namelijk beter als het koud is. Dat klinkt gek, maar dat is het niet. Want de zonnecellen geleiden elektriciteit beter bij koud weer. Wordt het te warm? Dan leveren de zonnepanelen zelfs minder op. Voor elke 10 graden warmer daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent. In de winter worden zonnepanelen koel gehouden door de koude lucht. Hierdoor is de efficiëntie een stuk hoger dan in de zomer. Tegenwoordig wekken de zonnepanelen ook energie op wanneer het licht is. Zo hoeft er geen direct zonlicht aan te pas te komen en kun je altijd optimaal profiteren van zonnepanelen!

Zonnepanelen registreren

Veel mensen die over zonnepanelen beschikken, weten niet dat je dit zelf moet melden bij je energieleverancier. Ook dien je de zonnepanelen te registeren, want anders krijg je geen vergoeding van de leverancier wanneer je meer terug levert dan verbruikt. Op de website energieleveren.nl staat duidelijk vermeld hoe de installatie geregistreerd kan worden, zodat je zeker weet dat de terug levering geen problemen oplevert. De netbeheerder heeft deze gegevens ook nodig om het elektriciteitsnet optimaal te beheren.
 

Meer interessante pagina's: Energietarieven: vastzetten of niet? - Voorbeeldnota van Essent - Energietarieven vergelijken en geld besparen - Voorbeeldnota van Eneco - Dé goedkoopste energieaanbieder

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage