Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Dit zijn alle compensatieregelingen voor de hoge energieprijzen

Energiebelasting

Door de hoge energieprijzen heeft het kabinet een aantal compensatieregelingen getroffen om de kosten voor consumenten wat te verlichten. Sommige van deze regelingen zijn voor een specifieke groep en andere regelingen zijn voor alle Nederlanders. In dit artikel zetten we alle getroffen regelingen voor je op een rij.

Energiebelasting omlaag voor alle huishoudens

Sinds het begin van 2022 is de energiebelasting op elektriciteit voor alle Nederlandse huishoudens omlaag gegaan. De vermindering energiebelasting is het bedrag wat door de overheid wordt verrekend op je elektriciteitsrekening. In 2022 is de vermindering energiebelasting met €265 verhoog. Dit is voor elke stroomaansluiting gelijk.

Naast de algemene vermindering energiebelasting daalt de belasting op stroom ook met 6,9 cent per kWh, exclusief btw. Als je vaste contract halverwege het jaar afloopt heb je nog altijd te kampen met hoge energieprijzen. Daarom wordt er vanaf het moment dat je contract afloopt opnieuw gekeken naar de verrekening van de compensatie. Wel gaat de energiebelasting op gas met 2 cent per m³ omhoog om zo het gasgebruik terug te dringen. Bij een gemiddeld gebruik van 1.170 kuub gas per jaar betaal je €23 meer.

Energietoeslag voor sociale minima

Voor de sociale minima in Nederland wordt een extra compensatie aangeboden. Het gaat hier om mensen met een inkomen van rond €1.250,19 voor alleenstaande en rond €1724,99 voor een stel. Eerst zou deze groep een toeslag krijgen van €200, maar sinds maart is besloten dat deze groep een eenmalige toeslag van €800 krijgt. Deze wordt door de gemeente waarin ze wonen uitgekeerd.

Een deel van de sociale minima hebben een bijstands-, IOAW- of IOAZ-uitkering. Zij krijgen de toelage automatisch op hun rekening gestort. Mensen die geen uitkering hebben, maar wel rond het sociaal minimum verdienen moeten zelf bij hun gemeente aankloppen. Deze tegemoetkoming is voor maximaal 800.000 huishoudens.

Per 1 juli btw op energie van 21% naar 9%

Naast het verlagen van de energiebelasting gaat ook de btw op energie per 1 juli omlaag. Dit geldt voor zowel gas, elektriciteit als stadswarmte. Deze regeling gaat een half jaar gelden tot 31 december 2022. Met het verlagen van de btw verwacht het kabinet een gemiddelde besparing van €140 per jaar voor huishoudens met een gemiddeld jaargebruik van 1.170 m³ gas en 2.348 kWh stroom.

300 miljoen extra subsidies voor energiebesparende maatregelen

Voor 2022 was al 150 miljoen euro uitgetrokken waarmee gemeenten kwetsbare huishoudens kunnen helpen met energiebesparende maatregelen. Nu is bekend dat daar nog eens 150 miljoen bij komt die in eerste instantie pas in 2026 uitgekeerd zou worden. Dit geld is bedoeld voor betere isolatie van huizen, de aanschaf van energiebesparende producten, energieboxen en energieadvies. Gemeenten beslissen samen met woningcorporaties voor welke energiebesparende maatregelen het geld wordt ingezet.