Energie-update: Gasprijs stijgt nog verder en kabinetsplannen voor energieprijs
Door de oorlog in Oekraïne is de gasprijs maandag met meer dan 70 procent gestegen. Dit komt door de sancties en doordat de oorlog zorgt voor minder leveringszekerheid van de Russen. Ook heeft Rusland gedreigd om de gaskraan van gaspijpleiding Nord-Stream 1 dicht te draaien, waardoor Europa in een nog grotere energiecrisis kan komen. Het Europese bestuur is met man en macht aan het nadenken over hoe we zo snel mogelijk onafhankelijk kunnen worden van Russisch gas. Sommige oplossingen worden nu al uitgevoerd, maar volledige onafhankelijkheid zal volgens vicepresident van de Europese Commissie Frans Timmermans ‘bloody hard’ worden.
Gasprijs blijft stijgen
De gasprijzen zijn al sinds het najaar van 2021 enorm gestegen. Het leek door een zachte winter een korte tijd weer wat de bedaren, maar met het uitbreken van de oorlog kwam een stijging die we nog nooit hebben gezien. De gasprijs ligt inmiddels op 335 euro per megawattuur. Dit betekent dat de consument gemiddeld 2,37 euro per m³ gas betaalt. Als we de gasprijs van net voor de energiecrisis erbij pakken kun je zien hoe enorm de prijs is toegenomen. In augustus 2021 betaalde je namelijk maar 0,95 euro per m³ gas. Als je vaste contract afloopt of als je al variabel zit, betaal je met de huidige prijzen honderden euro’s meer per jaar.
Geen olie, geen gas
De Verenigde Staten hebben vandaag besloten geen Russisch gas en olie meer te importeren. Moskou zou hierop wel eens kunnen besluiten om de gaskraan dicht te draaien. Voor de VS is dit niet erg aangezien de import van gas en olie uit Rusland bijna te verwaarlozen is. Europa daarentegen kan niet gelijk van Russisch gas af. Voornamelijk Duitsland, Finland en de Baltische Staten zijn grotendeels afhankelijk van de Russen voor gas. In Nederland is dit zo’n 15 tot 20 procent van ons gasverbruik. Volgens Frans Timmermans kunnen we in Nederland volledig onafhankelijk worden van Russisch gas als we inleveren op ons comfort en allemaal de thermostaat een graad lager zetten. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
Concrete plannen van kabinet op komst
Voor veel mensen wordt het leven steeds onbetaalbaarder. De inflatie schiet door het dak heen en dat komt door de stijgende energieprijs. Zo’n beetje alles wat we kopen of doen kost energie. Groente en fruit wordt bijvoorbeeld duurder door hogere energiekosten voor de kassen of door hogere kosten voor brandstof als we het uit het buitenland importeren. Lage en middeninkomens moeten daarom geholpen worden vind het kabinet. Concrete plannen zijn er nog niet, maar je kunt denken aan compensatie voor sociale minima en een bevriezing van de energieprijs. Het kabinet compenseert dan energiemaatschappijen als de inkoopprijs hoger ligt dan de vastgezette prijs. Ook denkt het kabinet aan belastingverlaging op energie. Accijnzen op benzine zitten er volgens minister Kaag niet in, want dat zou de schatkist van Nederland te hard raken.
De oorlog raakt ons natuurlijk in onze portemonnee, maar dit is niet op te wegen tegen het leed van de Oekraïners. Laten we hopen dat de oorlog in Oekraïne snel eindigt en dat de Oekraïners weer in vrede kunnen leven. Mocht je iets willen doneren voor Oekraïne dan kan dat op Giro555.