Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Soorten Zorgpolissen

Soorten polissen

Er bestaan momenteel drie soorten zorgpolissen in de basisverzekering. Iedereen mag zelf bepalen wat voor een polis hij of zij afsluit. Je hebt de keuze uit een budgetpolis, een naturapolis en een restitutiepolis. We leggen je graag uit wat de verschillen zijn.

Budgetpolis

De budgetpolis is over het algemeen het goedkoopste, maar het aantal zorgverleners waar je uit kan kiezen is zeer beperkt. Als je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat, zul je dus moeten bijbetalen als je gebruik maakt van deze zorg. De kosten die je in zo'n geval zelf moet bijbetalen kan soms wel oplopen tot meer dan 50%. Het is dus verstandig om de zorgpolis door te nemen voordat je een budgetpolis afsluit in je basisverzekering.

Naturapolis

Wanneer je kiest voor een naturapolis, dan wordt je zorg direct door de zorgverzekeraar betaald. De zorgverzekeraars hebben namelijk bepaalde afspraken gemaakt met de zorgverleners zoals ziekenhuizen, fysiotherapeuten of apotheken. Je kunt dus wel alleen terecht bij een gecontracteerde zorgaanbieder, maar er is een zeer uitgebreid aanbod aan zorgverleners. Controleer voordat je gebruik wil maken van de zorg van een specifieke zorgverlener altijd in polisvoorwaarden of jouw zorgverlener erbij staat, zodat je zeker weet dat jouw zorgkosten hier worden vergoed. Ga je toch naar een zorgverlener waar geen contract mee is afgesloten, dan dien je deze kosten volledig zelf te betalen. De naturapolis is in verhouding iets duurder dan de budgetpolis, maar je krijgt daar dus meer zorgaanbieders voor terug.

Restitutiepolis

Wil je bij elke zorgaanbieder terecht kunnen voor zorg? Dan ben je met de restitutiepolis het beste uit. De zorgkosten worden in de meeste gevallen (op basis van marktconforme tarieven) vergoedt, ook al heeft je zorgverzekeraar geen contract met de zorgverlener. In sommige gevallen kan het wel voorkomen dat je de nota eerst moet voorschieten en de verzekeraar het bedrag daarna weer terugstort op je rekening. Door de keuzevrijheid van een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Dit houdt wel in dat je voor deze polis een hogere premie moet betalen.

Wat voor soort polis je ook afsluit, je kunt altijd bij alle zorgaanbieders terecht. De kosten worden alleen niet altijd vergoed. Heb je spoedeisende hulp nodig? Dan geldt deze regeling niet. Je kunt altijd bij ieder ziekenhuis en specialist terecht zonder onverwachte kosten.

Ga terug naar zorgverzekering homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage