Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Checklists Energie

Checklist overstappen van energieleverancier

Bij Consumind helpen we je graag om alles inzichtelijk te krijgen. Zo hebben we ook een aantal checklists ontwikkeld die je kunnen helpen bij het overstappen of verhuizen. Ook hebben we voor je uitgezocht wat het stroomverbruik per apparaat is. Dat is nog eens handig!

Checklist - Overstappen

Je bent eruit, je gaat naar een andere energieleverancier. Maar wat zijn nu de vervolgstappen? Wij hebben een overzichtelijk lijstje voor je gemaakt, waarin alle stappen, in de juiste volgorde, aan bod komen. Bekijk de stappen in de onderstaande video, of de onderstaande stappen.

1. Overstap aanvragen Om het je extra makkelijk te maken, hebben wij een aantal energieleveranciers geselecteerd basis van prijs en service. Je kunt één van ‘onze’ leveranciers kiezen, maar je kunt vanzelfsprekend ook contact opnemen met een andere leverancier. Vergelijk hier de leveranciers en maak je keuze.

2. Ontvangst overeenkomst Nadat je de aanvraag hebt ingediend, ontvang je binnen enkele werkdagen per post en/ of per mail de overeenkomst. Na ontvangst hiervan heb je veertien kalenderdagen wettelijke bedenktijd. Lees in die tijd de overeenkomst goed door en bekijk de tarieven, zodat je weet waarmee je akkoord gaat. Als je niet akkoord gaat, moet je de overeenkomst te annuleren. Ga je wel akkoord, dan wordt de levering gestart door de nieuwe energieleverancier, vanaf de leverdatum die vermeld staat in de overeenkomst. Je hoeft niet bang te zijn dat je in het donker en in de kou komt te zitten, want de netbeheerder draagt zorg voor de daadwerkelijke levering.

3. Doorgeven meterstanden Voordat de levering begint, ontvang je van de nieuwe energieleverancier een meterstandenkaart of een email met het verzoek om uw meterstanden door te geven. Geef deze direct door, want als je ze te laat of helemaal niet doorgeeft, schatten ze de meterstanden. Dit pakt zeker niet altijd positief voor je uit. Noteer ook voor jezelf de meterstanden, zodat je hiervan een bewijs hebt.

4. Start levering Je nieuwe energieleverancier start met de levering op de leverdatum die in de overeenkomst afgesproken was. Je ontvangt wat je moet betalen aan termijnbedrag.

5. Ontvangst eindnota Van je vorige energieleverancier ontvang je de eindnota. Hierop staat hoeveel je al voor stroom en gas hebt betaald en hoeveel je daadwerkelijk hebt verbruikt. Als je meer hebt verbruikt dan betaald, moet je bijbetalen. Als je meer hebt betaald dan verbruikt, dan krijg je geld terug. Controleer wel goed of op de eindnota de juiste meterstanden staan genoteerd; de meterstanden die je hebt doorgegeven.

Download deze checklist in PDF zodat je deze kunt uitprinten of opslaan op de computer.



 

Checklist - Verhuizen

Wist je dat een verhuizing één van de meest stressvolle gebeurtenissen in een mensenleven is? Daarom hebben wij een praktische checklist opgesteld, die je helpt bij de verhuizing van stroom en gas. Dan is dat maar geregeld en zit je straks warm en knus in je nieuwe woning.

Hieronder staan drie situaties die bij een verhuizing van toepassing kunnen zijn. Per situatie hebben we een checklist opgesteld, die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat de energieverhuizing goed verloopt. Prettig geregeld. 

Ben je al verhuisd, maar vergeten dit door te geven? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met jouw energieleverancier. Kijk hier voor de contactgegevens.

Checklist - Stoomverbruik

Dat een vriezer, airco, televisie en elektrische kookplaat stroom verbruiken is logisch, maar hoeveel het verbruik precies is weten veel mensen niet. Daarom hebben wij uitgezocht wat het stroomverbruik per apparaat is. Zo krijg je meer inzicht en kun je kijken of je apparaten weg doet, of verwisselt voor energiezuinigere exemplaren. Dit kan je veel geld besparen.

Van koelkasten, vriezers, elektrische kachels, televisies en wasdrogers hebben wij ook aparte overzichten gemaakt om te kijken welke verschillen er zijn in het verbruik per soort apparaat. Dit kan handig zijn als je wilt weten hoeveel je kunt besparen door een nieuw apparaat aan te schaffen. Een overzicht van het stroomverbruik kun je vinden door op de onderstaande knop te klikken.

Checklist stroomverbruik

Checklist - Stoomverbruik

Dat een vriezer, airco, televisie en elektrische kookplaat stroom verbruiken is logisch, maar hoeveel het verbruik precies is weten veel mensen niet. Daarom hebben wij uitgezocht wat het stroomverbruik per apparaat is. Zo krijg je meer inzicht en kun je kijken of je apparaten weg doet, of verwisselt voor energiezuinigere exemplaren. Dit kan je veel geld besparen.

Van koelkasten, vriezers, elektrische kachels, televisies en wasdrogers hebben wij ook aparte overzichten gemaakt om te kijken welke verschillen er zijn in het verbruik per soort apparaat. Dit kan handig zijn als je wilt weten hoeveel je kunt besparen door een nieuw apparaat aan te schaffen.

Sluipverbruik

Als je het energieverbruik van huishoudelijk apparaten in de gaten wilt houden doe je er ook goed aan om het sluipverbruik in de gaten te houden. Het stand-by verbruik van bijvoorbeeld een televisie is gemiddeld 3 kWh. Dit lijkt weinig, maar tikt aan als je meerdere apparaten hebt en als je dit meerdere jaren achter elkaar doet. Zet je televisie, computer en dergelijke daarom helemaal uit als je deze niet gebruikt. Haal daarnaast ook stekkers uit apparaten die je niet gebruikt, besparen op alle kleine beetjes helpt immers ook.

Besparen op je energiekosten kan ook door een energievergelijking te doen en over te stappen van energieleverancier. Ook daarbij helpt Consumind je graag.

Meer interessante pagina's: Minder betalen voor energie - De overstapservice - Meer consumenten stappen over - Netwerkkosten omlaag - Fabels energievergelijken op een rij - Energieprijs vergelijken voor lagere energiekosten - Onafhankelijk energie vergelijken

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage