Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat is het juiste overstapmoment?

Juiste overstapmoment
Veel Nederlanders vragen zich af wanneer zij het beste kunnen overstappen. Regelmatig overstappen van energieleverancier kan je namelijk jaarlijks honderden euro’s besparen! Loopt je energiecontract binnenkort af, dan loont het zeker om de energietarieven te vergelijken. Maar ook als je nog een lopend contract hebt, zijn er mogelijkheden om tussentijds over te stappen. Bij het wisselen van energieleverancier is het wel belangrijk om op het juiste moment over te stappen. Maar wat is het juiste moment?

Vergelijk tarieven

Nooit overgestapt

Indien je nog nooit bent overgestapt naar een andere energieleverancier, is de kans groot dat je op dit moment een contract voor onbepaalde tijd hebt. Dit is niet gunstig, omdat de energieprijzen al een tijd lang aan het stijgen zijn. Twee keer per jaar worden de tarieven door de energieleveranciers aangepast, op 1 januari en op 1 juli.

Een voordeel is dat je wel ieder moment je energiecontract kosteloos kunt opzeggen. De nieuwe energieleverancier zegt automatisch je oude contract op en houdt hierbij rekening met een opzegtermijn van maximaal 30 dagen.

Vaker overgestapt

De meester Nederlanders sluiten energiecontracten af voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld voor 1, 2 of 3 jaar. Wanneer dit contract gaat aflopen, is het verstandig om de energietarieven te vergelijken. Wanneer je niets doet wordt je contract variabel en ga je hoge ‘slaperstarieven’ betalen. Het is dus verstandig om 6 tot 8 weken voor de einddatum van het energiecontract te kijken of overstappen loont.

Zit je nog midden in je contractperiode, maar heb je een goede aanbieding gezien? Ook dan is het vaak mogelijk om toch over te stappen. Het is dan echter wel mogelijk dat je energieleverancier een boete oplegt voor het voortijdig beëindigen van je energiecontract. In sommige gevallen betaalt de nieuwe energieleverancier deze boete aan je terug. Let er wel op dat het voortijdig beëindigen van je contract niet altijd slim is wanneer je een welkomstpremie, een bonus of een korting krijgt bij je huidige energiecontract. Leveranciers mogen besluiten deze niet meer uit te betalen bij voortijdige beëindiging. Lees hiervoor je contract goed door.

Overstappen met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak liggen dan moet je goed in de gaten houden op welk moment je overstapt. Ligt de startdatum van je energiecontract vlak voor de zomer? Dan is het niet gunstig om tijdens of net na de zomer over te stappen, omdat je op dat moment waarschijnlijk meer hebt opgewekt dan verbruikt. Voor de terug geleverde stroom krijg je maar een lage vergoeding, dus je kunt beter wachten tot er maar een klein verschil is tussen je verbruik en de opwekking.

Het is ook belangrijk dat je de jaarnota goed controleert. Veel energieleveranciers informeren consumenten met zonnepanelen onvoldoende over saldering en de vergoeding voor het terug leveren.

Beste overstapmoment

Het beste kun je net voor de winterperiode of 1 maand voordat je de jaarnota ontvangt overstappen. Als je bijna je jaarafrekening ontvangt, heb je praktisch het jaar vol gemaakt. Je hebt dan hoogstwaarschijnlijk je hoge energiekosten in de winter gecompenseerd met de lagere energiekosten in de zomer. Hierdoor hoef je niet of nauwelijks bij te betalen. Ook kun je net voor de winter overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Dan kun je extra besparen in de periode dat je energiekosten het hoogst zijn.

Termijnbedrag

Je betaalt voor de energie die je verbruikt. Maar je verbruikt veel meer energie in de winter dan in de zomer. Je termijnbedrag wordt echter gebaseerd op je gemiddelde verbruik van een héél jaar. Je betaalt dus doorgaans te veel in de zomer, en te weinig in de winter. De verschillende seizoenen compenseren elkaar, dus kom je met je jaarnota meestal goed uit.

Vergelijken van energie

Energie vergelijken, de één vindt het leuk om dit uit te puzzelen en de ander ziet enorm op tegen deze klus. Het grootste deel van de Nederlanders behoort tot de laatste groep. Daarom heeft Consumind een energievergelijker voor je gemaakt. Je kunt hierdoor snel zien wat je zou moeten betalen bij de diverse energieleveranciers. En wil je overstappen? Dan helpen we je daarbij. Zo kun je gemakkelijk besparen op je energiekosten. Prettig geregeld!

Vergelijk Tarieven

Meer interessante pagina's: Energietarieven vastzetten of niet - Dé goedkoopste energiemaatschappij

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar een Consumind homepage