Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Termijnbedrag voor de levering van energie

Elke maand betaal je een bedrag aan je energieleverancier. Officieel wordt dit bedrag het termijnbedrag genoemd (voorheen bekend als voorschotnota); het is namelijk een maandelijks voorschot op de uiteindelijke jaarafrekening.

De kosten voor het verbruik van energie zijn per huishouden gemiddeld €2.000 per jaar. Dit bedrag kunnen of willen veel mensen niet in één keer betalen en daarom worden de kosten gespreid over 12 maanden. Hierdoor wordt het makkelijker om de energienota te voldoen: €2000:12 maanden = €167 per maand. Na een jaar bekijkt de energieleverancier wat je daadwerkelijke verbruikskosten zijn. Deze gegevens vind je terug op de jaarnota.

De betaalde termijnbedragen worden vervolgens verrekend met de daadwerkelijke kosten. Als je te veel hebt betaald, dan krijg je geld terug. Als je te veel hebt verbruikt, dan moet je bijbetalen.

Termijnbedrag energie verhogen of verlagen

Je kunt je termijnbedrag laten aanpassen, als je verwacht dat je energieverbruik omlaag of juist omhoog gaat. Stel dat je maandbedrag nu €167 per maand is, maar één van je kinderen gaat uit huis. De energiekosten zullen dan waarschijnlijk dalen. Je kunt je termijnbedrag dan verlagen, naar bijvoorbeeld €150 per maand. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je gezin juist uitbreidt of dat je een nieuw, stroom verslindend apparaat in huis haalt. In dat geval is het slim om je maandbedrag alvast te verhogen. Dat scheelt je bijbetalen aan het einde van het jaar!

Ons advies is om terughoudend te zijn met het verlagen van je termijnbedrag. Geld terugkrijgen is tenslotte fijner dan bijbetalen! Om je maandbedrag te verhogen of te verlagen, kun je contact opnemen met je energieleverancier.

Hoe wordt het termijnbedrag berekend door de energieleverancier?

De hoogte van het termijnbedrag hangt af van je persoonlijke situatie. Daarom leggen wij je per situatie uit hoe je energieleverancier het termijnbedrag berekent:

1. Bij mijn huidige leverancier.
2. Bij een overstap naar een andere leverancier.
3. Bij een verhuizing.

4. Bij een verhuizing naar een nieuwbouwwoning.


Bekijk hier een voorbeeld van een termijnbedrag
. Als je op deze link klikt, zie je een maandelijks termijnbedrag én de daadwerkelijke energiekosten. Het termijnbedrag is iedere maand hetzelfde, maar de werkelijke verbruikskosten variëren. Deze zijn in de winter hoger dan in de zomer.

Tip: Verlaag je termijnbedrag niet te snel of te veel, want dan loop je het risico dat je aan het einde van het jaar moet bijbetalen.
 

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking nu - Hulp bij de zoektocht naar een nieuwe energieleverancier - Energie: hoe kunt u er gebruik van maken en er toch minder voor betalen? - De energiefabels op een rij
 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

Afbeelding:Termijnbedrag voor de levering van energie van PhotographyByMK / Shutterstock.com