Bijleenregeling

De bijleenregeling (2004 van kracht gegaan) bepaalt dat je de overwaarde die je na verkoop van je huis overhoudt, moet gebruiken voor de aanschaf van je nieuwe woning. Alleen dan heb je recht op hypotheekrenteaftrek voor dat deel van de hypotheek. Op deze manier wordt je gestimuleerd om de overwaarde te investeren in je nieuwe huis en niet in een nieuwe auto of een nieuwe bank. Dit voorkomt dat je een onnodig hoge hypotheek afsluit; je gebruikt nu (een deel van) jouw vermogen voor je huis, zodat de bank dat niet meer voor je hoeft te financieren.

Je hebt overigens overwaarde op je huis als de woning meer waard is dan de hypotheek die erop rust.

Bijleenregeling bij huurwoning

Koop je een goedkopere woning dan je huidige woning? Dan moet je sinds 2010 de overwaarde van de verkochte woning geheel gebruiken voor de aanschaf van de nieuwe woning. Als je van een koopwoning naar een huurwoning gaat, dan geldt de bijleenregeling drie jaar; koop je binnen deze drie jaar een woning dan moet je de overwaarde van de verkochte woning gebruiken voor de koop van je nieuwe woning. Ga je echter pas na drie jaar weer een woning kopen, dan geldt de bijleenregeling niet meer.

Meer interessante pagina's: Hypotheek met restschuld - Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? - De kosten van hypotheekadvies

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage
 

Afbeelding: bijleenregeling van Denphumi/ Shutterstock.com