Eerste woning kopen

Gefeliciteerd, je gaat je eerste eigen woning kopen! Een spannende tijd waarbij je wel wat advies kunt gebruiken. Maak daarom gebruik van een hypotheekadviseur. Deze kan je helpen met het maken van alle keuzes die de komende tijd op je af komen. Vraag hier een oriënterend hypotheekgesprek aan.

Huidige mogelijke hypotheekvormen

Tegenwoordig kun je, als je gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek, kiezen voor twee hypotheekvormen: een lineaire- of een annuïteitenhypotheek. Bij beide vormen moet je de hypotheek binnen dertig jaar volledig aflossen. Dat betekent dat je maandlasten bestaan uit aflossing en rente en dat je aan het einde van de looptijd het volledige bedrag, inclusief de rente hebt afgelost.

Starterslening om een hypotheek te krijgen

Het is voor starters soms moeilijk om een hypotheek te krijgen en daarom is de Starterslening in het leven geroepen. Als je niet het volledige hypotheekbedrag kunt krijgen, dan kun je met de Starterslening het resterende bedrag aanvullen. Het hangt overigens wel af van de voorwaarden van de gemeente, je inkomen en eigen vermogen of je in aanmerking komt voor de lening.

De lening heeft een looptijd van dertig jaar en de rente staat vijftien jaar vast. De rente is aftrekbaar en hoef je bovendien pas na drie jaar te betalen. Dit geldt ook voor de aflossing; je gaat dus pas na drie jaar rente en aflossing betalen over het geleende bedrag. Als na die drie jaar blijkt dat je de maandelijkse lasten niet kan betalen, dan worden deze aangepast aan jouw inkomen.

Starters Renteregeling om een woning te kopen

Met de Starters Renteregeling kun je als starter een woning kopen van een woningcorporatie. Deze schiet dan tien jaar lang twintig procent van de maandelijkse hypotheekrente voor.

Verkoop je het huis en is de waarde van de woning gestegen? Dan betaal je de twintig procent terug die de woningcorporatie heeft voorgeschoten. Is de waarde niet gestegen, dan hoef je het voorgeschoten bedrag niet terug te betalen. Deze regeling geldt vanzelfsprekend alleen bij woningcorporaties die meedoen aan deze regeling.

Woning kopen met de hulp van ouders

Je kunt ook je ouders om (financiële) hulp vragen bij het kopen van een woning. Ouders kunnen op verschillende manieren helpen, namelijk door middel van (een):

  • lening
  • schenking
  • kasrondje
  • verhuren
  • gezamenlijke koop
  • borg staan
  • overwaarde woning ouders

Lees hier uitgebreid over de mogelijkheden van kopen met hulp van ouders.

Meer interessante pagina's: Startershypotheek - Garant staan voor hypotheken - Met studieschuld hypotheek afsluiten

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage
 

Afbeelding: woning kopen van Mika Heittola/ Shutterstock.com