Energietarieven
Energietarieven zijn prijzen die je betaalt voor de levering van energie. Als we het hebben over energietarieven bedoelen we daarmee variabele leveringskosten. Dat is de prijs die je betaalt per eenheid gas (m3) of stroom (kWh). Samen met de energiebelasting en de BTW is dit je energietarief. Daarnaast bestaat je energierekening uit de vaste leveringskosten van je energieleverancier en de netbeheerkosten.
Variabele en vaste energietarieven
Variabele tarieven zijn de tarieven die je betaalt als je een variabel contract hebt. Vaste tarieven zijn de tarieven die je betaalt als je een vast contract hebt. Binnen een variabel contract wijzigt je tarief twee keer per jaar (in januari en juli). Variabele contracten zijn vrij opzegbaar, dus je kunt ieder moment overstappen. Binnen een vast contract staat dit tarief gedurende de gehele looptijd vast. Contracten met vaste tarieven zijn vaak een stuk voordeliger. Bovendien weet je precies waar je gedurende de looptijd van je contract aan toe bent. Het verschil tussen vast en variabel zit alleen in de leveringskosten van stroom en gas. De andere kosten zoals overheidsheffingen, Opslag Duurzame Energie (ODE) en netbeheerskosten zijn hetzelfde voor vaste en variabele energiecontracten
Een kWh stroom
De stroom die je gebruikt, betaal je per kilowattuur, oftewel kWh. Voor je stroomverbruik is de grootte van je huishouden van belang. Hoe meer mensen elektriciteit gebruiken, hoe hoger je stroomverbruik is. Als je in een groter huis woont, zul je daarnaast meer ruimte hebben voor grote apparaten en vooral meer verlichting nodig hebben, waardoor je ook meer stroom verbruikt.
Een m3 gas
Gasverbruik wordt gemeten in kubieke meter, ook wel kuub genoemd. Hoeveel gas je verbruikt is afhankelijk van je huis. Een vrijstaande woning verwarmen kost natuurlijk meer dan een appartement. Als je met meer mensen samenwoont wordt er ook meer gas verbruikt.
Vergelijken vast of variabel energiecontract
Consumenten denken vaak dat ze goed zitten nadat ze een contract met vaste energietarieven hebben afgesloten. Dit is wel zo, echter alleen voor de looptijd van het contract. Als het energiecontract afloopt gaat het automatisch over in een variabel contract en dat is meestal duurder. Het is daarom belangrijk om het energiecontract tijdig weer te vergelijken. Ons advies is om dit ongeveer 8 tot 12 weken voor afloop van het huidige energiecontract te doen.
Meer interessante pagina's: Fabels energie op een rij - Checklist energieverbruik huishoudelijke apparaten - Meer consumenten stappen over - Energieprijzen vergelijken niet ingewikkeld - Energie vergelijken eenvoudig via Consumind
Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage
Waaruit bestaan de energiekosten
Energietarieven vergelijken en geld besparen
De tarieven van energie zijn per energieleverancier zeer verschillend. Volgens onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan het voordeel door over te stappen van energieleverancier wel oplopen tot vierhonderd euro per jaar. Om in te zien hoeveel u kunt besparen door een overstap te maken, bekijkt u de vergelijking van energietarieven. Klik hier.
Energietarieven: vastzetten of niet? - video