Feiten en fabels: Overstappen
Overstappen van energieleverancier. Voor de één jaarlijkse kost en voor de ander liever niet te vaak. Door over te stappen zorgen we er samen voor dat energieleveranciers met elkaar concurreren. Dat is goed voor onze portemonnee. Je kan om allerlei redenen willen overstappen. Misschien ben je niet tevreden over de service van je huidige energieleverancier of ga je verhuizen en wil je daarom overstappen. Misschien kies je liever voor een energieleverancier die wat duurzamer is of betaal je veel te veel.
Wat de reden ook is, overstappen van energieleverancier is zo gedaan. Toch zijn er ook consumenten die het nog nooit gedaan hebben. Overstappen naar een andere energieleverancier wordt door sommige consumenten nog altijd als ‘gedoe’ ervaren. Er doen dan ook nogal wat vooroordelen over overstappen de ronde. Wat zijn de feiten en fabels van overstappen van energieleverancier?
Fabel: Overstappen is moeilijk
Overstappen naar een andere energieleverancier is vaak binnen een simpel telefoontje of wat muisklikken geregeld. Het vergelijken van energiecontracten voor u een overstap maakt kan wel wat tijd kosten. Het is echter wel aan te raden om de tarieven van verschillende leveranciers naast elkaar te leggen omdat er diverse mogelijkheden zijn. Het ene contract is het andere niet, de voorwaarden kunnen behoorlijk schelen. Kom je er niet uit? Consumind heeft energiespecialisten in huis die je graag helpen. En kunnen we een goed energiecontract vinden voor je, dan regelen wij de gehele overstap van A tot Z. Prettig geregeld en niets moeilijks aan dus!
Feit: Je betaalt zelf voor een cashback, welkomstpremie of cadeau
Veel energieleveranciers bieden extraatjes aan als je bij hen een contract afsluit. Belangrijk is dat je hierbij altijd let op de kleine lettertjes. Meestal betaal je hier namelijk gewoon zelf voor en is het slechts een lokkertje. De cashback, welkomstpremie of cadeau zit verwerkt in je nieuwe energietarieven. De ervaring leert dat je zo’n ‘lokkertje’ dubbel en dwars terugbetaalt. De jaarprijzen van dergelijke energiecontracten liggen meestal een paar honderd euro hoger dan die van de goedkoopste contracten. Bekijk onze berekening van een energiecontract met een tablet maar eens. Verspreid over drie jaar betaal je hierbij maar liefst €315 euro te veel.
Fabel: Ik loop het risico op afsluiting wanneer ik overstap
Wanneer je overstapt van energieleverancier hoef je alleen maar de meterstanden door te geven. Dit kan heel simpel via de website van de leverancier of je kunt de standen door bellen. Als je een slimme meter hebt, worden de meterstanden zelfs automatisch doorgestuurd. Overstappen is niets anders dan een administratieve handeling. Je woning blijft gewoon voorzien van stroom en/of gas, slechts de rekening komt van een andere energieleverancier. Je loopt dus geen risico dat je wordt afgesloten.
Feit: Overstappen levert veel geld op
We horen het zo vaak: ik zit goed bij mijn leverancier, overstappen loont niet. Als je jaren bij dezelfde leverancier zit, loop je kortingen en exclusieve deals mis. Zonde! Wanneer je nog nooit bent overgestapt, dan kan je dit een besparing opleveren van enkele honderden euro’s. Ook wanneer je vaker bent overgestapt kun je voordeel behalen. Ondanks dat energieleveranciers de laatste tijd steeds meer de nadruk leggen op het behoud van klanten, wordt er nog altijd veel meer geld besteed aan het binnenhalen van nieuwe klanten. Er zijn heel veel energieleveranciers die jou allemaal als nieuwe klant willen binnenhalen en daar kun jij van profiteren.
Fabel: Overstappen kost geld
Of er kosten zijn verbonden aan een overstap, ligt aan de einddatum van je huidige energiecontract. Je hebt altijd te maken met een opzegtermijn van 30 dagen. Je kunt wel al 5 tot 8 weken voor het aflopen van je contract, je overstap regelen. In deze periode betaal je geen overstapboete want je contract wordt pas overgenomen na de einddatum. Wil je overstappen maar zit je nog midden in je contract dan kan je huidige leverancier je een boete in rekening brengen vanwege contractbreuk. De hoogte van deze boete is wettelijk bepaald. Er zijn echter leveranciers die bereid zijn om deze boete op zich te nemen wanneer je ervoor kiest om naar hen over te stappen.
Feit: Staatverkopers bieden niet de goedkoopste energiecontracten aan
Je ziet ze bij de supermarkt staan of ze komen aan de deur; gezellige verkopers die voor jou ‘het goedkoopste energiecontract’ hebben. Vaak komen ze uit naam van een bepaalde energieleverancier en moet je direct beslissen. Ook komt het vaak voor dat er aan de deur wordt gerekend met een gemiddeld energieverbruik. Dit verbruik hoeft echter niet overeen te komen met jouw verbruik. Denk je toch een goed aanbod te hebben ontvangen? Pak onze energievergelijker er dan bij en zie direct of jouw aanbieding de goedkoopste is. Je hebt wettelijk gezien altijd 14 dagen bedenktijd, dus tijd zat om je nog af te melden bij de partij van de deurverkoper.
Fabel: Energieveilingen bieden goedkopere contracten
Veel consumenten denken dat ze er goed aan doen om akkoord te gaan met het aanbod van een energieveiling. Dit is toch immers het beste bod van de markt? Dit verschilt echter per energieveiling. Soms ben je inderdaad voordeliger uit, maar onze ervaring leert dat energieveilingen vaak samenwerken met een beperkt aantal energieleveranciers. Ze zijn dus niet per definitie goedkoper. Vergelijk vooral de prijzen in de markt wanneer je een aanbod van een veiling ontvangt. Via onze energievergelijker zie je in een oogopslag wat de goedkoopste optie is.
Overstapservice via Consumind
Via Consumind helpen we je graag met je overstap. Vindt je het moeilijk of durf je niet zo goed? We hebben het uitzoekwerk al iets makkelijker voor je gemaakt door een energievergelijker te maken. Vul je gegevens in en je ziet direct welke energieprijzen er op de huidige markt beschikbaar zijn. Kom je er zelf niet uit? Onze energiespecialisten helpen je graag en is er een beter contract te vinden, dan regelen zij de gehele overstap voor je. Overstappen levert geld op, maar vergelijken nog meer!