Internet via glasvezel

Je hebt vast wel gehoord van glasvezel. Ook via glasvezel kan een internetverbinding lopen. Glasvezel is nog niet voor iedereen beschikbaar, omdat het nog niet overal in het land is aangelegd. Wel komen er steeds meer wijken en gemeenten bij waarin glasvezel is aangelegd.

Hoe werkt internet via glasvezel?

Bij glasvezel worden er glasvezelkabels helemaal tot in de woning aangelegd. Dit is anders dan bij ADSL/ VDSL, omdat hierbij de verbinding tussen de wijkcentrale en jouw huis niet bestaat uit glasvezel. Een glasvezelverbinding wordt daarom Fiber to the Home genoemd. Net als bij de andere vormen van internetverbindingen is bij een glasvezelverbinding de mogelijkheid om een internet-, televisie- en telefoonabonnement af te nemen.

Internetsnelheid via glasvezel

Glasvezel is een uitkomst voor intensieve gebruikers, die onder andere veel down- en uploaden, digitale televisie kijken en online games spelen. Er zijn internetpakketten verkrijgbaar die boven de 100 Mb/s uitkomen. Bovendien gaat het uploaden even snel als downloaden. Echter wordt ook bij glasvezel de beloofde snelheid niet behaald, net als bij ADSL, VDSL en bij internet via de kabel. Daarnaast is er tegenwoordig gigabit-internet met snelheden van wel 1000 Mb/s.

Aanbieders van glasvezelinternet

Over het netwerk van glasvezel kunnen meerdere aanbieders pakketten aanbieden en je kunt daardoor zelf een keuze maken voor een provider. Dit komt omdat het netwerk door andere partijen wordt onderhouden en beheerd. Momenteel zijn er ongeveer 4,1 miljoen huishoudens waar glasvezel is aangesloten. 

Ga terug naar de internet, tv en bellen homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: glasvezel van Leungchopan/ Shutterstock.com