Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Inzicht in je energieverbruik met een slimme thermostaat


Tegenwoordig komen er op de markt steeds meer manieren om te besparen op de energiekosten zoals het gebruiken van een slimme thermostaat. Je bespaart hier niet direct mee op je energieverbruik maar je zet wel een stap in de richting. Je kunt namelijk precies bijhouden hoeveel je verbruikt én welke invloed het heeft wanneer je bijvoorbeeld telkens een graad lager zet wanneer je het huis uit gaat.  

Wat is een slimme thermostaat?

Met een slimme thermostaat kun je net zoals met een normale thermostaat de warmte in je woning regelen. Het grote pluspunt van deze thermostaten is dat de verwarming zich automatisch afstemt op jouw leefpatroon of gedrag in de woning. Het is vaak voorzien van handigheidjes zoals de mogelijkheid om je verwarming te bedienen op afstand via je telefoon. Ook wordt het energieverbruik weergegeven dat je verbruikt met het verwarmen van je woning.

De slimme thermostaat is in verschillende uitvoeringen te verkrijgen:

  1. Een zelf programmerende thermostaat die zichzelf ‘leert’ op welke tijden je afwezig of niet actief bent in de woning en zet de verwarming dan zelf lager.
     
  2. Een slimme thermostaat die via je telefoon te bedienen is, zodat je bij wisselende leefpatronen zelf de warmte kunt regelen.
     
  3. Slimme thermostaten die doormiddel van bewegingssensoren of verbinding met je mobiele telefoon waarnemen of je in de woning bent.
     
  4. Thermostaten die je los van elkaar kunt instellen en bedienen.
     
  5. Een slimme thermostaat die inzicht in je energieverbruik geeft.

Vaak zie je een combinatie van deze verschillende functies terugkomen bij de slimme thermostaten die verkrijgbaar zijn. Let hier dus goed op bij de aanschaf van een slimme thermostaat. De belangrijkste functie is natuurlijk dat je een slimme thermostaat hebt die inzicht geeft in je energieverbruik

22% besparen met een slimme thermostaat

Het verwarmen van je woning zorgt voor de grootste kostenpost op je energierekening. Door je woning slim te verwarmen kun je hier dus flink op besparen. Door een slimme thermostaat hoef je er zelf bijna niet meer over na te denken of je de verwarming wel hebt uitgezet bij het verlaten van je woning, de woning wel warm is wanneer je terugkomt of dat je niet te veel verbruikt. In een gemiddelde woning waarbij nog niet zuinig wordt omgegaan met het energieverbruik door warmte, kan gemiddeld 22% besparen op de energierekening door middel van een slimme thermostaat.

Met een slimme thermostaat krijg je dus al snel inzicht in je verbruik aan gas voor het verwarmen van je woning. Gas is het grootste onderdeel van je energierekening en hiermee kun je dus al snel flink besparen op je jaarlijkse kosten. Inzicht in je energieverbruik met ene slimme thermostaat is dus superhandig wanneer je aan de hand van een energievergelijker je energiekosten gaat vergelijken. Je kunt namelijk direct een berekening maken die kloppend is bij jouw situatie.

Slimme hulpmiddelen

Naast de slimme thermostaat zijn er nog meer slimme energiehulpmiddelen waarmee je inzicht krijgt in je energieverbruik waardoor je meer kunt besparen.

Een slimme meter

Wanneer je het meeste rendement uit je slimme thermostaat wilt halen, is een slimme meter in je woning gewenst. De meeste huishoudens in Nederland heeft deze inmiddels al, maar mocht je hem nog niet hebben dan kun je dit aanvragen bij de netbeheerder. De slimme meter heeft inzicht in je elektriciteits- en gasverbruik. Deze kan je koppelen aan je slimme thermostaat voor een exact mogelijk inzicht. Een slimme meter is niet verplicht.

Slimme stekkers

Er zijn tegenwoordig stekker die je tussen het elektrische apparaat en het stopcontact kunt plaatsen. Deze kun je vaak verbinden met je thermostaat of telefoon waardoor je deze op afstand kan bedienen en het stroomverbruik kunt inzien.

Is een slimme thermostaat iets voor mij?

Dit ligt volledig aan jouw situatie en leefpatroon. Welke thermostaat je moet kiezen en hoe groot de besparing is, is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn verschillende situaties waaraan je kunt bepalen welke thermostaat bij je past en hoeveel het oplevert.

Een regelmatig ritme
Heb je een voorspelbaar ritme en ga je elke dag om dezelfde tijd naar je werk en kom je om dezelfde tijd terug? Dan volstaat een zelflerende klokthermostaat. Hiermee bespaar je zo maar honderden euro’s.

Kamers apart verwarmen
Misschien woon je in een huis met veel kamers waar je geen gebruik van maakt. Dan is een zoneregeling thermostaat geschikt voor je. Je kan bij deze thermostaat per kamer de tempratuur regelen. Afhankelijk van het aantal kamers, kan een besparing oplopen tot wel ruim 200 euro.

Onregelmatige ritme
Een bewegingssensor of thermostaat die verbinding maakt met je telefoon zou hierbij passen. Ook een op afstand bedienbare thermostaat zou mogelijk zijn. Gemiddeld bespaar je hiermee net iets meer dan 100 euro per jaar.

Hoeveel kost een slimme thermostaat?

De kosten voor slimme thermostaat lopen flink uit een, maar je moet al snel rekenen op 200 tot 300 euro. Dit is best een flinke investering die je over de lange termijn wel terugverdient. Vaak kun je ook een slimme thermostaat ontvangen bij een nieuw energiecontract of bij een abonnement. Let hier dus op.

Weet je nog niet zeker of je gebruik wilt gaan maken van een slimme thermostaat, maar wil je wel besparen op je energiekosten? Maak dan gebruik van de energievergelijker en verlaag je energietarieven. Voor hetzelfde verbruik, betaal je dan een stuk minder. Som bespaar je tot wel meer dan 300 euro! Daar kun je een mooie slimme thermostaat voor kopen.