Verhuizen en opstalverzekering

Opstalverzekering

Als je gaat verhuizen betekent dat ook dat je moet denken aan je verzekeringen. Je opstalverzekering is namelijk afhankelijk van het soort huis en de grootte van het huis. Je kunt dus niet zomaar de opstalverzekering van je oude huis meenemen naar je nieuwe huis. Daarnaast kunnen opstalverzekeringen bij andere verzekeraars voordeliger zijn in je nieuwe situatie.

Kopen naar huren

Ga je verhuizen van een koophuis naar een huurhuis, dan heb je geen opstalverzekering meer nodig. Je opstalverzekering wordt door de verhuurder geregeld, omdat het huis niet in jouw bezit is. Ga wel na of je keuken of vloer mee zijn verzekerd in de opstalverzekering van de verhuurder. Het komt vaak voor dat deze niet bij de standaard opstalverzekering zijn meegenomen. Deze kun je vervolgens zelf nog verzekeren in je inboedelverzekering. De inboedel is namelijk wel van jou en moet je zelf verzekeren. 

Koopwoning

Als je een koopwoning hebt aangeschaft en hiervoor een hypotheek hebt afgesloten dan is een opstalverzekering verplicht. Als je al een opstalverzekering hebt van je oude huis dan kun je naar je huidige verzekeraar het nieuwe adres opsturen. Hiermee zal de premie waarschijnlijk wel stijgen of dalen, geacht de grootte van je nieuwe huis. Neem niet blindelings een nieuwe opstalverzekering van je huidige verzekeraar, maar vergelijk eerst de tarieven online. Zo voorkom je onnodig hoge kosten. Zorg ervoor dat je de juiste herbouwwaarde doorgeeft als je gaat vergelijken, anders kun je onderverzekerd zijn.

Koopappartement

Voor een koopappartement hoef je vaak niet zelf een opstalverzekering af te sluiten. In veel gevallen is er een Vereniging van Eigenaars aanwezig (VvE) in een appartementencomplex. De VvE regelt voor het gehele gebouw een opstalverzekering. Dit wordt gecentraliseerd omdat bewoners muren, plafonds en vloeren delen met elkaar en een individuele opstalverzekering dus voor te hoge kosten zal zorgen.