Wijzigingen basiszorgverzekering 2020


Iedere Nederlander van 18 jaar of ouder die in Nederland woont, of in Nederland loonbelasting betaalt, moet een zorgverzekering afsluiten. Bij welke zorgverzekeraar je dat doet, mag je zelf bepalen. Elk jaar heb je de mogelijkheid om diverse zorgverzekeringen te vergelijken en indien gewenst over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Het vergelijken en overstappen van zorgverzekering kan echter maar een beperkte periode. Zorgverzekeraars moeten hun pakketten en premies definitief vastgesteld hebben op 12 november 2019. Vanaf dat moment kun je vergelijken en overstappen kan tot en met 31 januari 2020, mits je de zorgverzekering tijdig hebt opgezegd.

Zoals gewoonlijk wijzigt er ook dit jaar weer het een en ander aan de basiszorgverzekering, vergoedingen en de aanvullende verzekeringen. Lees hieronder meer over de wijzigingen in de zorgverzekering 2020.

Basisverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering te hebben. Alle zorg die onder de basisverzekering valt, kun je hier terug vinden. Er komen nieuwe vergoedingen bij in 2020 en tevens zijn er wijzigingen doorgevoerd:

  • Er komt een logeervergoeding van 75 euro per nacht voor mensen die ver van een ziekenhuis wonen waar ze worden behandeld als er sprake is van een minimale 3-daagse behandeling.
  • Normaal werd er voor een geneesmiddel die niet in de basisverzekering was opgenomen, ook de apotheekbereiding niet vergoed. Vanaf 2020 wel, op voorwaarde dat deze prijs niet extreem hoog is.
  • De zorg die de specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten bieden is vanaf 2020 onderdeel van het basispakket. Dit moet de druk op de huisarts en wijkverpleegkundige verminderen.
  • De subsidieregeling voor de NIPT wordt verlengd, waardoor zwanger vrouwen ook de komende jaren kiezen voor de NIPT. Er geldt wel een eigen bijdrage van 175 euro.
  • Per 1 januari 2020 betaal je geen eigen risico meer voor het begeleidingstraject als je wilt stoppen met roken. De kosten hiervan werden al vergoed door de basisverzekering, maar vielen nog wel onder het eigen risico.

Premie

De premie voor de basisverzekering stijgt in 2020 met 3,50 euro per maand. Het kabinet verwacht dat Nederlanders in heel 2020 zo'n 1.422 euro kwijt zullen zijn aan hun zorgpremie. Uiteindelijk bepalen de zorgverzekeraars zelf of en in welke mate de premies voor de basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen verhoogd worden. Dit moeten de verzekeraars uiterlijk 12 november 2019 bekendmaken.

De zorgpremie gaat komend jaar stijgen om vijf redenen:

  • De lonen en prijzen in de zorg lopen op door de goede economie;
  • De premie stijgt voor iedereen doordat er volgend jaar niets verandert aan het eigen risico;
  • De premie is vorig jaar te hoog geraamd en dat moet rechtgetrokken worden;
  • De financiering van de wijkverpleging wordt langzamerhand overgeheveld naar de zorgverzekering;
  • Extra zorg door vergrijzing, nieuwe behandelingen, betere medicijnen en medische hulpmiddelen kost meer;

Financiële wijzigingen

Niet alleen de premie stijgt; de zorgtoeslag wordt ook verhoogd. De maximale zorgtoeslag stijgt voor eenpersoonshuishoudens met circa 65 euro en voor meerpersoonshuishoudens met circa 95 euro.

De maximale collectiviteitskorting op het basispakket daalt in 2020 van 10% naar 5%. Deze beperking geldt niet voor de collectiviteitskorting op de aanvullende pakketten. Lees hier meer over de collectiviteitskorting.

Eigen risico

Zorgverzekeraars zijn verplicht om een eigen risico te vragen aan hun klanten. Dit is ingevoerd in 2009 en is tot nu toe elk jaar verhoogd. Het eigen risico bedraagt sinds 2016 al 385 euro per jaar. Ook in 2020 blijft het eigen risico 385 euro bedragen. Het eigen risico wordt tot en met 2021 ‘bevroren’. Dat betekent dat het bedrag van 385 euro voorlopig gelijk blijft. Wel bestaat de kans dat de zorgpremies van de ziektekostenverzekeringen hierdoor verder stijgen.

Naast het verplicht eigen risico is er ook nog het vrijwillig eigen risico. Je kunt je eigen risico namelijk in stapjes van 100 euro verhogen met als voordeel dat je maandpremie een stuk lager wordt. Je kunt je vrijwillig eigen risico met maximaal 500 euro verhogen. Je eigen risico is dan dus 885 euro. Het nadeel hiervan is wel dat mocht je zorg nodig hebben, je dit zelf tot het verhoogde bedrag moet betalen. Bedenk dus goed of je het aankomende jaar weinig of geen zorg nodig hebt, voordat je dit doet.

Belangrijke data

  • 12 november: de laatste dag dat zorgverzekeraars hun premies voor 2020 bekend kunnen maken.
  • 31 december: de laatste dag waarop je je zorgverzekering kunt opzeggen.
  • 31 januari: als je je oude verzekering voor 31 december 2019 hebt opgezegd, mag je nog een nieuwe zorgverzekering afsluiten tot 31 januari 2020. Deze verzekering gaat met terugwerkende kracht in. 

Vergelijken zorgverzekeringen

Je zorgverzekering vergelijken is altijd handig. Zo weet je zeker dat je een pakket hebt wat het beste bij jouw wensen past. Stel jezelf een aantal vragen over de verwachte situatie komend jaar en wat jij belangrijk vindt bij een verzekering zoals kosten voor de tandarts, fysiotherapeut of een ziekenhuisbehandeling. Het is voor een goede vergelijking zeer belangrijk om zeker te weten of jij er goed aan doet om naar een andere zorgverzekeraar over te stappen of een verzekering met een beter passende dekking te kiezen.