Leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekeringen aangekaart


Leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekeringen aangekaart

Wanneer jongeren en ouderen in Nederland de weg op gaan, krijgen zij te maken met leeftijdstoeslagen. Door deze toeslagen zijn ze veel duurder uit dan de gemiddelde bestuurder. De Consumentenbond vindt dat de leeftijdsdiscriminatie moet stoppen en schreef daarom een brief aan het Verbond van Verzekeraars.

Jongeren betalen dubbel

Jongeren (18-jarigen) rijden meer schade, waardoor zij een leeftijdstoeslag moeten betalen. De Consumentenbond is van mening dat dit niet eerlijk is, omdat jongeren al een hogere premie betalen. Doordat ze nog geen schadevrije jaren hebben opgebouwd betalen zij al meer dan de gemiddelde (35-jarige) bestuurder, waardoor de extra leeftijdstoeslagen overbodig lijken.

Weigering van ouderen

Niet alleen jongeren zijn de dupe van de toeslagen. Ook ouderen worden erdoor getroffen. Zij hebben wel schadevrije jaren opgebouwd, maar door de hoge leeftijdstoeslagen merken ze hier in de praktijk weinig van. Zo rijdt een 85-jarige bestuurder gemiddeld maar 5,7% meer schade dan een 35-jarige, maar moet deze wel 81% meer betalen voor een verzekering.

Niet alleen de leeftijdstoeslag werkt ouderen tegen. Autoverzekeraars kunnen namelijk een leeftijdsgrens hanteren, waardoor ze nieuwe klanten boven een (door de verzekeraar) vastgestelde leeftijd kunnen weigeren. Ongeveer een derde van de autoverzekeraars werkt met een leeftijdsgrens die soms al begint bij 69 jaar.

Huidige regelgeving

Tot op heden mogen autoverzekeraars volgens de wet leeftijdstoeslagen vragen en leeftijdsgrenzen stellen. Veel autoverzekeraars communiceren deze toeslagen en premieopbouw niet in hun voorwaarden, waardoor je er niet of pas later achter komt dat je te veel betaalt.

Ben jij een jongere of oudere en weet je niet of jouw huidige autoverzekeraar wel het voordeligst voor je is? Vergelijk diverse verzekeraars en ontdek welke het beste bij jou past.