Inzicht in je energierekening in 2 minuten
Een energierekening kan verwarrend zijn. Hoe krijg je het beste inzicht in je energieverbruik en hoeveel je betaalt? Wij helpen je een handje op weg.
Een keer in de zoveel tijd kan het handig zijn om weer eens te kijken naar je energierekening. Wat betaal je eigenlijk en waarvoor? En ben ik bij een andere energieaanbieder goedkoper uit? Gelukkig kom je een heel eind door onderstaand formulier in te vullen: Consumind helpt om een geschikte energiemaatschappij voor je te vinden. Maar het is alvast fijn om te weten waar je rekening uit bestaat en waar je allemaal uit kunt kiezen. Een overzicht:
Verdeling
De energieprijs bestaat uit meerdere onderdelen:
-
Variabele leveringskosten: bedrag dat aan de energieleverancier wordt betaald per verbruikt kilowattuur bij stroom(kWh) of kubieke meter bij gas (m3).
-
Vaste leveringskosten: vaste bedragen die per maand, kwartaal of jaar in rekening worden gebracht. Samen met de variabele kosten zijn dit de leveringskosten.
-
Regiotoeslag gas: hoe verder je van het belangrijkste gaswinningsgebied woont, hoe hoger de regiotoeslag op gas is. Sommige energieleveranciers berekenen deze toeslag niet.
-
Overheidsheffingen: in 1996 voerde de overheid de energiebelasting in, om te stimuleren bewuster met energie om te gaan. De energiebelasting bedraagt in 2016 voor stroom € 0,1007 per kWh, exclusief btw bij een verbruik tot 10.000 kWh en voor gas € 0,25168 per m3, ook exclusief btw bij een verbruik tot 170.000 m3. De Opslag Duurzame Energie, een energieheffing om het verhoogde budget voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energie te financieren, en energiebelasting worden samen overheidsheffingen genoemd.
-
Netbeheerkosten: kosten voor het vervoer van gas en stroom door leidingen.
- Vermindering energiebelasting: een mindering op de stroomkosten, omdat iedereen energie nodig heeft om te overleven.
Jaarnota en termijnbedrag
Met het termijnbedrag betaal je iedere maand alvast een deel van de jaarlijkse energierekening. Aan het einde van het jaar kan er worden berekend hoeveel energie er precies is verbruikt in het hele jaar. Daarom krijg je soms geld terug bij de jaarnota of moet je bijbetalen.
Variabel/vast tarief
De tarieven voor gas en stroom kunnen gedurende het jaar wijzigen als je kiest voor een variabel leveringstarief. Dit houdt in dat het tarief kan dalen en stijgen. Kies je voor een vast leveringstarief, dan kun je gedurende de contractperiode niet het maandelijks leveringstarief wijzigen.
Klik hier om te starten met een vergelijking.
Meest gestelde vragen
Bespaartips energie
Afbeelding: Inzicht in je energierekening in 2 minuten van 123rf