Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

ACM handhaaft regels rondom informatieverstrekking energieaanbieders

ACM handhaaft regels rondom informatieverstrekking energieaanbiedersIn november 2014 heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het document ‘Informatievoorziening op de consumentenmarkt voor energie’ gepubliceerd. In dit document staat omschreven hoe energieaanbieders duidelijke, begrijpelijke, volledige en vergelijkbare informatie moeten geven aan consumenten. Maar niet alle aanbieders houden zich hieraan en daarom heeft de ACM besloten actief de regels te gaan handhaven.

Nuon en Windunie passen informatie aan op last van dwangsom

De eerste bedrijven die dat ondervinden zijn N.V. Nuon Sales Nederland en Coöperatie Windunie U.A. Zij hebben een zogenaamde last onder dwangsom opgelegd gekregen, om hen te dwingen de overtredingen op hun website ongedaan te maken en de regels van het ACM na te leven. De informatie op hun websites was namelijk onduidelijk en misleidend. Zo was het bij de Nuon niet duidelijk wat de hoogte is van de netbeheerkosten, was de informatie over de jaarkosten misleidend en informatie over de wettelijke bedenktijd voor consumenten was onduidelijk. Bij de Windunie was het voor klanten niet helder dat de Windunie zelf geen leverancier is, essentiële informatie over de prijs werd te laat gegeven en ook hier was de informatie over de wettelijke bedenktijd onduidelijk en ook nog onjuist.

De ACM is teleurgesteld dat energiebedrijven dit zelf niet beter oppakken: ’We zijn teleurgesteld over de eerste resultaten en treden daarom hard op waar het nog steeds mis gaat. Het is jammer dat we, ondanks veelvuldig overleg met de sector, eerst moeten handhaven voordat veel aanbieders echt in beweging komen’, aldus bestuurslid Henk Don.

ACM blijft aanbieders volgen

De Nuon en de Windunie hebben hun websites ondertussen aangepakt en de informatie veranderd, conform de regels van de ACM. Twee andere energieaanbieders zijn aangesproken op hun websites en deze bedrijven hebben de informatie hierop aangepast, zodat een (last tot) dwangsom niet meer nodig was. Voorlopig blijft de ACM alle energieaanbieders op de voet volgen. Om het plaatje compleet te krijgen, gaan ze ook checken hoe het staat met de informatie die consumenten ontvangen in hun leveringsovereenkomst en hoe het geregeld is met telemarketing en verkoop aan de deur. 

Bron: ACM

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - Een goedkope energie aanbieding van Consumind - Checklist energieverbruik van huishoudelijke apparaten - Gratis energievergelijker - Consumind 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

afbeelding: ACM handhaaft regels rondom informatieverstrekking energieaanbieders van Production Perig / Stutterstock.com