Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Alles wordt duurder, maar waarom wordt energie goedkoper?

Inflatie

Door een torenhoge energieprijs is er een harde inflatiegolf door Nederland gegaan. Van verzekeringen tot boodschappen, alles wordt duurder. Nu alle prijzen door blijven stijgen is er één prijs die juist daalt. De aanjager van de inflatiegolf: de energieprijs. Hoe kan dat? En betekent een dalende energieprijs ook dat de prijs voor andere middelen gaat dalen?

Inflatiepercentage

Producten en diensten waren in februari 8 procent duurder dan een jaar eerder. Met name de prijs voor boodschappen zijn enorm gestegen. Deze lagen afgelopen maand 15 procent hoger dan in februari 2022. Alleen bij energie was er een daling te zien van slechts 1 procent ten opzichte van een jaar daarvoor.

Hoe kan het dat de energieprijs als enige daalt?

Voordat deze vraag beantwoord kan worden moeten we eerst kijken naar waarom de energieprijs is gestegen. Dit kwam met name doordat Europa opeens niet meer zeker was van Russisch gas en hier zelf ook zo snel mogelijk van af wilde na het begin van de oorlog in Oekraïne. De angst voor gastekorten zorgde voor een enorme prijsstijging van energie. Nu een jaar verder lijkt Europa zich te kunnen redden zonder Russisch gas, met bijvoorbeeld vloeibaar gas (LNG) uit de Verenigde Staten en Qatar. Hierdoor daalt de energieprijs dus hard.

Veel dienstverleners, fabrikanten en leveranciers hebben de hoge energiekosten doorgerekend in hun prijs naar de klant. Hierdoor zijn dus alle producten en diensten duurder geworden. Nog altijd hebben veel bedrijven te maken met hoge energieprijzen, doordat ze bijvoorbeeld een vast contract hebben met hoge tarieven. De huidige tarieven zijn nog altijd niet op het lage niveau van voor de oorlog. Als de energieprijzen verder dalen zal uiteindelijk ook de prijs van andere producten en diensten minder hard gaan stijgen.

Stijgende lonen zorgen ook voor stijgende kosten

In veel sectoren worden de lonen verhoogd, ook met het oog op de inflatiecijfers. Deze hogere lonen zorgen ervoor dat mensen over het algemeen meer uitgeven. In simpele economische termen uitgelegd: meer vraag betekent een hogere prijs. Daarnaast proberen werkgevers deze loonsverhoging ook terug te verdienen door hun prijzen te verhogen en wordt de inflatie dus verder gestuwd.