Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Besparen op de stroomrekening

Besparen op de stroomrekeningHuishoudens besparen dit jaar gemiddeld een tientje op hun stroomrekening. Voor bedrijven kan het voordeel echter oplopen tot vijf miljoen euro per jaar. Dit geldt zeker voor de grootverbruikers, zoals staalfabrieken. Stroom wordt goedkoper omdat de Europese netbeheerders nauwer gaan samenwerken, waardoor Nederland bijvoorbeeld makkelijker goedkope, duurzame stroom uit Duitsland kan importeren.

Netbeheerder Tennet en toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) hebben berekend dat door de nieuwe afspraken de stroomprijs met bijna zes procent omlaag kan. Voor Nederland pakken deze nieuwe afspraken het meest gunstig uit, omdat ons hoogspanningsnet het beste is aangesloten op de netten van andere landen.

Goedkope Duitse stroom naar Nederland

Nederland zal vooral profiteren van de goedkope Duitse stroom. In Duitsland wordt veel stroom duurzaam opgewekt, maar dat kan niet altijd in Duitsland zelf gebruikt worden. De stroom die over is, kan dan aan Nederland worden verkocht.

Verdiend geld met stroom terug naar de consument

Het geld dat verdiend wordt met het exploiteren van de grensovergangen voor stroom, mag de netbeheerder overigens niet zelf houden. Het is eigenlijk een tegoed van consumenten en bedrijven, die dat geld via hun stroomrekening hebben betaald. Daarom moet de netbeheerder dat teruggeven aan de consument in de vorm van verlaging van het tarief, of in de vorm van investeringen die het probleem van de grenscapaciteit opheffen of verminderen. Tennet geeft overigens aan dat ze dat ook hebben gedaan.

Stap over naar een goedkopere energieaanbieder

U kunt echter ook nog op een andere manier besparen op uw energierekening: door over te stappen naar een goedkopere energieaanbieder. Wij adviseren u hier graag over en desgewenst regelen wij de overstap ook voor u.


Bron: Jeroen Trommelen- Volkskrant.nl- 24 april 2015

Meer interessante pagina's: Hulp bij de zoektocht naar een energieleverancier - Fabels energie op een rij - Checklist energieverbruik huishoudelijke apparaten - Hoe werkt het vergelijken via Consumind? 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

 

Afbeelding: Besparen op de stroomrekening van Gyn9037/Shutterstock.com