De invloed van het regeerakkoord op jouw energierekening

Het regeerakkoord is inmiddels bekend gemaakt en brengt een hoop veranderingen met zich mee voor het energiebeleid. De een vindt het ongekend ambitieus en noemt het een luchtkasteel, de ander denkt dat het prima te behalen valt. Zo wordt onder andere de uitstoot van CO2 met de helft verminderd en worden woningen aardgasvrij gemaakt. De coalitiepartijen trekken hier dan ook bijna 4 mijard euro overheidsgeld voor uit om het energiebeleid te behalen.

Het verhogen van de belastingen op energie en afval bedraagt jaarlijks 670 miljoen euro. Het grootste deel van deze kosten, ruim 500 miljoen euro, komt voor rekening van de burgers. Het overige deel is voor bedrijven en de industrie. Nederlandse huishoudens kunnen in de aankomende jaren dan ook een verhoging van ruim 70 euro per jaar verwachten op de energierekening. Energie vergelijken helpt om de energierekening betaalbaar te houden.

Uitstoot van CO2 de helft minder in 2030

Een doel waar grootschalige verandering van energievoorzieningen van woningen en industrie nodig is. Meer dan Europa op dit moment eist wil de Nederlandse regering de uitstoot van 2030 met bijna de helft verminderen ten opzichte van het ijkjaar 1990. Om precies te zijn ruim 49%, maar met een open deur naar meer reductie tot 55%.

Het kabinet wil deze reductie gaan waarmaken door het sluiten van kolencentrales terwijl er in 2014 juist drie grote nieuwe kolencentrales zijn geopend. De kolencentrales stoten twee keer zoveel CO2 uit als de gascentrales in Nederland. In 2030 moeten alle kolencentrales dan ook gesloten zijn. Ook zal er een klimaatwet en een aanvulling op het huidige energieakkoord komen met de naam “Nederland wordt duurzaam”. 

Het verkeer zal op dit punt ook moeten inleveren. Vliegen en vrachtverkeer zullen het meest belast worden. Zo zullen de inkomsten uit vliegbelasting met ruim 200 miljoen euro stijgen. Of dit in heel Europa doorgevoerd wordt of alleen in Nederland is nog niet bekend.

Veranderingen voor de consument

Als consument ondervind je hier ook de veranderingen van. Naast dat het vliegen misschien duurder wordt, zal er ook in de woningen het een en ander veranderen. Nieuwe woningen en gebouwen zullen in 2021 alleen nog maar verwarmd worden door middel van stadswarmte of elektriciteit. Aardgas zal volledig verdwijnen bij nieuwe woningen. Bestaande woningen zullen energie-efficiënt of aardgasvrij gemaakt gaan worden. Ruim 30.000 tot 50.000 woningen zullen per jaar worden aangepast en omgebouwd worden tot aardgasvrije woningen.

Tot die tijd zal de prijs voor gas en stroom alleen maar omhoog gaan. Niet door de tarieven, maar door de belastingen op de energierekening. Wij zijn van mening dat de consument alleen de positieve voordelen van het regeerakkoord moet merken. Om de energierekening betaalbaar te houden ondanks de stijgingen kun je het beste energie vergelijken op basis van de tarieven. Consumind helpt je hierbij en staat dan ook voor je klaar om je energietarieven te verlagen wanneer jij dat wilt.

bron: NRC.nl, 11 oktober 2017