De toename van zonnepanelen laat energieleveranciers een negatieve prijs hanteren
Afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in duurzame energie, zowel door energieleveranciers als consumenten zelf. In de zomermaanden gebeurt het daarom steeds vaker dat energieleveranciers moeten betalen voor de energie ‘die zij leveren’, maar hoe werkt dat?
In de zomermaanden wordt er over het algemeen weinig energie gebruikt. Het is langer licht en warmer en dat scheelt energie. Door de toevoer van duurzame energie is het aanbod daarom soms groter dan de vraag, waardoor energieleveranciers soms energie terug krijgen in plaats van dat zij het leveren. Zo meldt het FD op basis van cijfers van energieopwek.nl dat in sommige gevallen wel 70 euro met megawattuur moest worden betaald.
In de meeste gevallen geldt de negatieve prijs slechts voor uren. Door een samenloop van omstandigheden zoals harde wind, weinig bewolking en minder energieverbruik schiet de energieprijs daarom wel eens onder de nul. Ook een factor die meespeelt in de zomermaanden is dat veel Nederlanders met vakantie zijn.
De verwachting is dat het aanbod van duurzame energie alleen maar groter wordt. Mocht de vraag gelijk blijven dan kunnen deze negatieve prijzen vaker voorkomen. De industrie is bezig met oplossingen voor dit probleem. Zo wordt er gedacht aan elektrische boilers, ook mede omdat de gasprijs zo enorm hoog is.