Drastische veranderingen in energievoorzieningen op komst
Dat Nederland in de aankomende jaren een grote verandering gaat mee maken op het gebied van energievoorziening, is de laatste tijd vaak in het nieuws. Nederlandse huishoudens moeten rekening houden met het feit dat er andere manieren komen om de woning te voorzien van energie en warmte. Dit onder andere door het verdwijnen van gas uit de woningen.
Op dit moment is Nederland al steeds meer bezig met het besparen op het energieverbruik en de kosten hiervoor door bijvoorbeeld een energie vergelijk. Toch zal dit voor de toekomst niet genoeg zijn en moet men gebruik gaan maken van alternatieven.
Steeds meer duurzame energie
Hoe graag we het ook zouden willen, we kunnen niet in één keer volledig overgaan op duurzame energie. Daarom zullen de veranderingen stapsgewijs worden ingevoerd om uiteindelijk in 2050 bijna volledig over te zijn op duurzame energievoorzieningen. Hierdoor zal de uitstoot van CO2 ruim 80% minder zijn dan in 1990. Om dit doel te behalen moet er veel meer gebeuren dan alleen maar het verwijderen van gaslevering in Nederlandse woningen. De eerste stap die gezet zal worden is het verbod op nieuwe CV-ketels.
Verschillende alternatieven
Wanneer gas uit de woningen verdwijnt, moet er een andere manier komen om huishoudens te voorzien van energie en warmte. Er zijn verschillende alternatieven die zowel door de huishoudens zelf toegepast kunnen worden als door de gemeenten.
Nul-op-de-meter woningen en warmte-opslag
Steeds meer nieuwbouwwoningen zijn al volledig energieneutraal. Deze woningen wekken zelf alle energie op die verbruikt wordt in de woning én hebben geen gasaansluiting meer. Wanneer je dus een nieuwe woning gaat kopen, kijk dan ook eens naar deze woningen. Gemeenten kiezen ook steeds vaker voor nieuwbouwprojecten met soortgelijke woningen om alvast voorbereid te zijn op de toekomst
Ook kiezen gemeenten er vaker voor om gebruik te maken van warmte-koudeopslag ook wel WKO genoemd. Door buizen in de grond worden gebouwen verwarmd en gekoeld door grondwater. In de winter kan het warme water uit de zomer voor verwarming in het pand zorgen en in de zomer andersom. Deze manier van warmte wordt ook steeds vaker gezien bij nieuwbouw.
Energiebesparende aanpassingen
Beschik je nou niet over de gelukkige positie dat je een nieuwe woningen gaat/kunt kopen, dan kun je er voor kiezen om je huidige woningen te verbeteren. Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen die je kunt nemen:
- Zonnepanelen of windmolen aanschaffen
- Isolatie aanbrengen
- Elektrische kookplaat aanschaffen
- Warmte pomp installeren
Het installeren van een warmtepomp is op dit moment nog een erg dure investering. Vanaf 2021 is het helaas verplicht om een warmtepomp, zonnewarmte, stadverwarming of een hybridesysteem te installeren wanneer je cv-ketel vervangen moet worden. Het is dus goed om hier alvast rekening mee te houden en wellicht al te gaan sparen voor een warmtepomp.
Tot dit tijd kun je gemakkelijk besparen op je energiekosten door het maken van een energie vergelijk. Ook kun je dan direct overgaan op duurzame energie. Wellicht kun je met deze besparing jezelf alvast voorbereiden op de nieuwe manieren van energievoorziening. Zo sla je twee vliegen in één klap!