Duurzaam de was doen

Duurzame was

Het is niet moeilijk, maar wel goed voor het milieu én je portemonnee: duurzamer wassen. Een was draaien kost zowel water als elektriciteit. Bovendien zorgt het wassen van bepaalde kledingstoffen voor milieuvervuiling door microplastics. Hoe kun je dit tegengaan? We zetten een paar tips voor je op een rij.

Tip 1: draai pas een was als de trommel écht vol zit

Dit klinkt misschien logisch, maar in de praktijk zetten we toch regelmatig een halfvolle wasmachine aan. Een wasmachine is door het gemiddelde hoge stroomverbruik verantwoordelijk voor zo’n vijf procent van je jaarlijkse elektriciteitsverbruik. Dat kost je niet alleen veel geld, het is ook niet milieuvriendelijk. Was daarom alleen als het écht nodig is en als de trommel goed vol zit. Een spijkerbroek hoef je echt niet te wassen nadat je hem drie keer hebt gedragen.

Tip 2: was op 30 graden

Wil je duurzamer wassen? Begin dan met het selecteren van de meest eco-vriendelijke wasprogramma’s. Veel mensen gebruiken deze stand niet, terwijl je er wel degelijk water en stroom mee bespaart. Draai wasjes bovendien eens wat vaker op 30 graden. Misschien heb je het idee dat je was daarmee niet goed schoon wordt, maar dat is niet waar; tegenwoordig komt de was ook op 30 graden fris uit de machine.

Tip 3: draai langere wasjes

Misschien denk je dat een langere wasbeurt meer water en stroom verbruikt, maar het tegenovergestelde is waar. Dit komt doordat de machine de temperatuur in een kort programma snel moet opvoeren, wat veel energie kost. Bij de vorige tip benoemden we de eco-vriendelijke wasprogramma’s al even. Een reden dat mensen deze programma’s niet kiezen, is omdat ze over het algemeen een stuk langer duren. Toch is het dus wel de zuinigere optie!

Tip 4: onderhoud je wasmachine goed

Het is iets wat je snel vergeet en waar je mogelijk weinig zin in hebt: het leegmaken van de zeeplade en het pluizenfilter. Hierdoor voorkom je verstoppingen en gaat de wasmachine langer mee. Dit scheelt zowel onnodige kosten als vervuiling. Een nieuw exemplaar aanschaffen is namelijk niet gratis. Daarnaast zijn er voor de productie van een wasmachine veel vervuilende grondstoffen nodig.

Tip 5: gebruik natuurlijk wasmiddel en sla de wasverzachter over

Naast je wasroutine en het onderhoud van de machine bepaalt ook je wasmiddel hoe duurzaam je wasbeurt is. Ben je van plan binnenkort weer wasmiddel te halen? Overweeg dan eens om eco-wasmiddel te gebruiken. Dit is te halen bij de supermarkt en zorgt ervoor dat er minder schadelijke stoffen door het riool wegspoelen. Verder is het verstandig om geen wasverzachter meer te gebruiken. Wasverzachter is namelijk niet biologisch afbreekbaar én niet goed voor je droger.

Tip 6: droog je was zoveel mogelijk buiten

Naast wasmachines zijn ook drogers één van de grootste energieverbruikers. Wil je dus duurzamer aan doen? Zorg er dan voor dat je het gebruik van de droger beperkt en droog je was zoveel mogelijk buiten. Dat is niet alleen beter voor je kleding, maar ook voor je energierekening!