Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Eind april krijgen ook huishoudens met blokaansluiting tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen

Tegemoetkoming blokaansluiting

Vanaf eind april kunnen huishoudens met een blokaansluiting in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de hoge energieprijzen. Dit heeft de Rijksoverheid bekendgemaakt op haar website. Door deze maatregel wil de overheid ervoor zorgen dat ook huishoudens met een blokaansluiting geholpen worden, aangezien deze groep onvoldoende gebruik kan maken van het prijsplafond voor energie.

Wie worden hierin tegemoetgekomen?

De tegemoetkoming is bedoeld voor huishoudens die gebruik maken van een blokaansluiting, oftewel een aansluiting waarbij meerdere woningen op één meterkast zijn aangesloten. Huishoudens met zo’n aansluiting betalen vaak voor het verbruik per verdieping. De regeling gaat gelden voor zowel zelfstandige wooneenheden, zoals appartementen, als onzelfstandige wooneenheden, zoals een kamer of studentenhuis. Naar schatting gaat het om ongeveer 700.000 huishoudens.

Tegemoetkoming

Per half jaar wordt de tegemoetkoming voor deze groep vastgesteld. Voor het eerste half jaar is de tegemoetkoming vastgesteld op:

  • Zelfstandige wooneenheden (zoals een appartement) met blokgas of blokwarmte: € 786,45
  • Zelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit: € 731,13
  • Onzelfstandige wooneenheden (zoals een studentenkamer of woonzorginitiatief) met blokgas of blokwarmte: € 329,28
  • Onzelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit: € 307,63

Bij huishoudens met zowel blokverwarming als blokelektriciteit worden de bovenstaande bedragen bij elkaar opgeteld (€ 786,45 + € 731,13). Huishoudens met alleen blokelektriciteit krijgen € 380 bij zelfstandige wooneenheden en € 160 bij onzelfstandige wooneenheden als extra compensatie voor de gemiste tegemoetkoming van € 190 uit november en december 2022.

Aanvragen per 25 april

De contracthouder van de blokaansluiting kan de tegemoetkoming per 25 april aanvragen. Meestal zijn de contracthouders een vve, woningcorporatie of verhuurder. Als huurder hoef je dus waarschijnlijk niets te ondernemen. Wees je bewust dat deze compensatie bedoeld is om jouw energiekosten te verlichten. Neem dan ook contact op met de contracthouder over hoe deze van plan is de tegemoetkoming af te handelen.