En toen was de stroom (bijna) op

Op maandag 30 april is er landelijk bijna een stroomtekort ontstaan. Een tekort aan wind en zon is waarschijnlijk de boosdoener geweest. Landelijk netbeheerder Tennet heeft op tijd aan de bel getrokken.

Omdat de grote energiebedrijven te weinig stroom uit het buitenland hadden ingekocht, moest netbeheerder Tennet, dat onder het ministerie van Financien valt en eindverantwoordelijk is, de noodreserves aanspreken. Die noodreserves waren tegen het einde van de ochtend op, waardoor Tennet zelf honderden megawatts stroom uit andere landen moest inkopen. Via verschillende verbindingen met Noorwegen, Duitsland en België is het mogelijk stroom uit het buitenland te halen als in Nederland de vraag groter is dan het aanbod. Een dergelijk situatie, zodat Tennet moet ingrijpen, komt hooguit een keer in de twee jaar voor.

Weinig wind en zon

Tennet vermoedt dat een gebrek aan wind en zon de oorzaak is geweest. Daardoor konden energiebedrijven minder groene stroom opwekken dan ze gewend zijn. En omdat het zo donker was, deden veel mensen het licht aan. Nu hebben wind en zon als stroomopwekker nog een bescheiden aandeel, maar met alle verduurzaamheidsplannen gaat dat veranderen. In 2030 moet 70 procent van de Nederlandse stroom duurzaam opgewekt worden. De stroomopwekking wordt steeds meer bepaald door het weer in plaats van door de vraag. Het balanceringsspelletje, waarin de balans tussen vraag en aanbod van energie heel goed bewaakt wordt, wordt voor de netbeheerder lastiger, omdat je afhankelijk bent van het weer.

Wil jij ook gebruik makem van groene stroom? We helpen je graag!