Energie besparen door isolatie
Door goede isolatie kun je flink wat energie besparen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, het is ook nog eens gunstig voor je portemonnee. Maar welke soorten isolatie zijn er allemaal? En verdien je het geld dat je in isolatie investeert weer terug?
Nut van isolatie
Wanneer je woning niet goed geïsoleerd is, verlies je veel warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Om je woning zonder goede isolatie toch warm te houden moet je dus meer gaan stoken. Meer stoken betekent een hoger energieverbruik en een hoger energieverbruik zie je vervolgens weer terug op je energierekening. Door goed te isoleren wordt je huis energiezuiniger. Hiermee bespaar je niet alleen op (onnodige) stookkosten, een lager energieverbruik is ook beter voor het milieu. Uiteraard maak je eenmalige kosten wanneer je in isolatie investeert, maar deze verdien je binnen een paar jaar terug.
Vormen van isolatie
Er zijn diverse vormen van isolatie mogelijk, maar wat houden ze nu eigenlijk in? We zetten de meest voorkomende vormen van isolatie op een rij.
Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie is een populaire vorm van isolatie. Dit komt vooral doordat het een relatief goedkope investering is en je deze dus ook snel terugverdient. Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie mogelijk. Is er nog geen spouwmuurisolatie aanwezig in je woning? Dan kun je deze volledig laten plaatsen. Is er al wel spouwmuurisolatie aanwezig maar is dit verouderd? Dan kun je ervoor kiezen om deze te laten aanvullen.
Dakisolatie
In tegenstelling tot spouwmuurisolatie is dakisolatie een duurdere investering. De hoge kosten van dakisolatie betalen zich overigens wel uit in de hoeveelheid energie die je ermee bespaart, waardoor je het geld alsnog binnen enkele jaren terugverdient. Dit heeft vooral te maken met het feit dat warmte opstijgt. Is het dak niet goed geïsoleerd? Dan vervliegt de warmte snel, waardoor je weer extra moet stoken. Een slecht geïsoleerd dak is de grootste veroorzaker van warmteverlies.
Vloerisolatie
Wanneer je een kruipruimte hebt van 35 centimeter hoog kun je er ook voor kiezen om je vloer te isoleren. Dit kan op twee manieren, namelijk door middel van bodemisolatie of vloerisolatie. Bij bodemisolatie ligt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte en zit er dus een laag lucht tussen het isolatiemateriaal en de vloer. Bij vloerisolatie zit het isolatiemateriaal tegen de vloer aan. Bodemisolatie is iets goedkoper dan vloerisolatie, maar je bespaart er ook minder mee. In de meeste gevallen geeft vloerisolatie meer wooncomfort en een lagere energierekening dan bodemisolatie, maar wanneer het niet mogelijk is om vloerisolatie aan te brengen kan bodemisolatie een goed alternatief zijn.
Subsidie
Wanneer je jouw woning wilt isoleren, kun je hier een subsidie voor aanvragen. Let daarbij wel op dat er een jaarlijkse subsidiepot is! Elk jaar trekt de overheid een bedrag uit dat aan subsidies wordt verleend, maar deze subsidiepot heeft wel een bodem. Ben je van plan om je woning binnenkort te isoleren? Check dan goed of de bodem voor 2021 nog niet bereikt is voordat je begint. Anders neem je het risico dat de subsidie van 2021 al ‘op’ is en je te vroeg bent om de subsidieaanvraag voor 2022 te doen.
Hoeveel kun je besparen met isoleren?
*Gegevens zijn gebaseerd op metingen van milieucentraal.nl 1 januari 2022 met een gasprijs van € 1,- per m³ gas.
Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage