Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energiebelasting gas omhoog in januari maar nauwelijks hogere kosten voor consumenten

Sinds 1 januari 2024 is het prijsplafond voor energie verdwenen, waardoor consumenten direct de door energieleveranciers vastgestelde prijzen betalen. Ondanks de verandering in energiebelastingen blijken uit het maandoverzicht van Business Insider verrassende trends in de nieuwe tarieven voor gas en stroom voor januari. De gasprijzen zijn gemiddeld genomen slechts licht gestegen, terwijl stroomprijzen zijn gedaald.

Gas- en Stroomprijzen in Januari

Gasprijzen:

Opvallend is dat ondanks de stijging van de energiebelasting voor gas met 11 cent per kuub, de gemiddelde gasprijs begin januari slechts iets meer dan 1 cent hoger ligt dan in december. Dit suggereert dat lagere inkoopprijzen bij energieleveranciers een deel van de hogere energiebelasting hebben gecompenseerd.

Stroomprijzen:

In tegenstelling tot de verwachtingen van een lagere energiebelasting, zijn de stroomprijzen gedaald. De energiebelasting voor stroom is met 2,1 cent per kWh verminderd, maar de gemiddelde prijs voor nieuwe klanten in januari is 3,6 cent lager dan begin december.

Verschillen Tussen Energieaanbieders en Contracten

Tussen Energieaanbieders:

Er blijven aanzienlijke verschillen tussen energieaanbieders, en de keuze tussen dynamische, variabele, of vaste contracten speelt een rol in de uiteindelijke kosten.

Dynamische en Variabele Contracten:

Voor dynamische en variabele contracten laat een momentopname zien dat de gemiddelde gasprijs per 1 januari 1,34 euro per kuub is, slechts 3 cent hoger dan in december. De concurrentie tussen aanbieders vertaalt zich in lagere tarieven aan de onderkant en hogere tarieven aan de bovenkant van de markt.

Vaste Prijzen Gas en Stroom:

Wie de energieprijzen voor 1 jaar of 3 jaar vastzet, profiteert van meer prijszekerheid. Het gemiddelde vaste gastarief per 1 januari is 1,31 euro per kuub, lager dan het gemiddelde variabele/dynamische tarief. Ook de gemiddelde vaste stroomprijs is met 0,32 euro per kWh drie cent lager dan begin december.

In deze dynamische markt blijven de keuzes voor consumenten divers, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en risicobereidheid. Wij raden aan om de energieprijzen vast te zetten voor meer zekerheid en optimale besparing.