Energiebelasting op gas stijgt met 75% tot 2030
Als het aan het nieuwe voorstel voor het klimaatakkoord ligt, wordt in de komende twaalf jaar de energiebelasting op gas met 75% verhoogd en daalt de belasting op stroom. Dit bevestigen deelnemers aan de klimaattafel onder leiding van Diederik Samson. Het doel van dit voorstel is om consumenten, bedrijven en woningcorporaties te stimuleren om over te gaan op duurzame alternatieven en aardgas te laten verdwijnen.
Belasting op stroom daalt met 50%
Om het aardgas langzaam te laten verdwijnen uit Nederland, wil de klimaattaffel de belasting op stroom met 50% laten dalen. Zo worden alternatieve energiebronnen, zoals elektrische waterpompen en zonnepanelen, financieel aantrekkelijker voor consumenten. Dat deze verschuiving zou gaan plaatsvinden was al duidelijk in het eerste klimaatakkoord.
Huidige en nieuwe situatie
Op dit moment betalen consumenten en bedrijven een vast bedrag aan energiebelasting per m3 en kWh. Particulieren betalen 26 eurocent voor een verbruikte m3 gas en over iedere kWh stroom 10,5 eurocent. Wanneer je een energie vergelijk maakt, zie je dit ook gespecificeerd staan in de berekening.
Wanneer het voorstel akkoord wordt bevonden, dan stijgt de belasting op gas met 20 eurocent per m3. Voor stroom daalt de belasting met 6,5 eurocent. Wanneer je een berekening maakt voor een gemiddeld huishouden (2 volwassenen, 2 kinderen) met een gasverbruik van 1.700 m3, betekent dat een stijging van de jaarlijkse kosten met ruim €380,- extra aan energiebelasting voor gas. Omdat dit een flinke verhoging is, zal er een voorstel worden gedaan om de lage inkomens tegemoet te komen door middel van huurtoeslag , verhoging van de uitkering of een verlaging van de inkomstenbelasting.
Wat is de klimaattafel?
Het kabinet wil in de zomer van 2018 een klimaatakkoord sluiten over het terugdringen van de CO2-uitstoot in 2030. Deze uitstoot zou ten opzichte van 1990 met ruim 49% verlaagd moeten worden. De afspraken die hier gemaakt worden gelden voor 5 sectoren en per sector is er een klimaattafel in het leven geroepen.
Energiekosten verlagen
Gas zal in de komende jaren dus steeds duurder worden. Om deze belastingverhoging op te vangen kun je verschillende maatregelen nemen zoals je verbruik omlaag schroeven of over gaan op elektra. Dit kan een behoorlijke ingrijpende verandering zijn en wij snappen dat dit niet zo 1, 2, 3 gaat. Daarom kun je met een energie vergelijk je tarieven voor gas verlagen. Wanneer je dit doet én je verlaagd je gasverbruik, dan zal dit al een hoop schelen op je energiekosten tijdens de verhogingen.
Waaruit bestaan de energiekosten
Met Consumind geen zorgen over je vaste lasten