Energiemarkt in beweging

 
De wereldwijde energiemarkt beweegt constant. Maar wat zijn de gevolgen van trends, ontwikkelingen en diverse doelstellingen binnen die markt? Een overzicht van factoren die invloed hebben op de prijsschommelingen.
 
In Nederland werken veel energiecentrales op gas. Aardgasprijzen zijn direct gekoppeld* aan olieprijzen. Stijgt de olieprijs? Dan ook de prijs voor aardgas. Deze koppeling geldt ook bij een prijsdaling. OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, produceert minder olie. Direct gevolg daarvan is dat de energiekosten stijgen.
 
Je energietarieven verlagen? Wij helpen je hier graag bij! 
 
 

Invloed van het weer

Weersomstandigheden hebben invloed op de vraag naar energie. In de winter neemt de vraag aan energie toe, omdat de thermostaat hoger wordt gezet. 's Zomers gebruiken mensen airco's of andere verkoelende middelen. Een verhoogde vraag, betekent een stijging van de energiekosten.
 

Economie en politiek

Naast het weer hebben economische ontwikkelingen invloed op de veranderende energieprijzen. Wanneer er een economische crisis is, probeert men te besparen op energiekosten. Gevolg daarvan is dat er minder energie wordt gevraagd, waardoor de prijs daalt. Andersom geldt dat ook zo. Gaat het goed met de economie? Dan zal de vraag naar energie, en daarmee de energiekosten, stijgen. Verder heeft de oliebron invloed. Heel veel van de gevraagde olie voor Nederland komt uit het Midden-Oosten. In dit gebied zijn er veel conflicten gaande. Die ruzies hebben ook invloed op de olieprijs (en gasprijs).
 
 
*Eind jaren '60 werden grote aardgasreserves in Nederland ontdekt. Na die vondst moest de waarde van dat aardgas worden bepaald. Toen is besloten de gasprijs te baseren op de prijs van de alternatieve brandstof(fen), die bedrijven en huishoudens gebruikten vóór de vondst van de gasreserves (de 'oliekoppeling').