Energieplan verplicht voor nieuwbouw
De ambitie van de overheid om woningen in 2050 los te maken van gas is groot, maar abstract. 51 % van de huiseigenaren is positief over de van-gas-los ambitie van minister Kamp, terwijl 21% het hier niet mee eens is. Er zijn vooral veel praktische vragen over alternatieven voor gas, de consequenties voor het wooncomfort en de kosten.
Onomkeerbare keuzes
Gemeenten moeten per nieuwbouwproject een energieplan maken zodat kopers weten wat ze kopen. De consequenties voor comfort, garanties en de portemonnee van de consument moeten in het oog gehouden worden. Bij nieuwbouw worden onomkeerbare keuzes voor de toekomst gemaakt. Het moet in één keer goed. Mensen liggen niet zozeer wakker van het schrappen van de gasaansluitplicht maar wel van de gevolgen daarvan. Zij willen duurzame warmte en comfort en daar een redelijke prijs voor betalen.
Alternatief
Een alternatief voor gas moet zorgvuldig gekozen worden. Gemeenten krijgen een grote verantwoordelijkheid. Ze moeten zorgen voor samenhang in hun beleid, tegenstrijdigheden weghalen en optimaal faciliteren. Door gebrek aan goede afstemming en coördinatie wordt nu niet altijd de meest ideale oplossing gekozen. Zo kan het veel goedkoper en energiezuiniger zijn om bij de toepassing van warmtepompen te kiezen voor een gezamenlijke bron dan voor warmtepompen met individuele buitenunits.
CO2-reductie
Zo’n 30% van de CO2-uitstoot wordt nu nog veroorzaakt voor het verwarmen van woningen, gebouwen en tuinbouwkassen. Door de verplichting voor gasaansluiting van nieuwbouwwoningen af te schaffen, zegt het kabinet bij te dragen aan CO2-reductie. Als voorwaarde stelt het kabinet dat er alternatieve infrastructuur beschikbaar moet zijn om de woningen duurzaam van warmte te voorzien.
Ouderwets gas
Uit een steekproef van Natuur & Milieu bleek onlangs dat bijna twee derde van de nieuwbouw nog "ouderwets" met gas wordt verwarmd. Maar ook dat bijna een kwart een aansluiting krijgt op een lokaal warmtenet en dat van 12% van de nieuwe woningen met zekerheid valt te zeggen dat ze op een duurzame manier worden verwarmd.
Volgens het ministerie van Economische Zaken krijgen jaarlijks zo'n 40.000 nieuwbouwwoningen een nieuwe gasaansluiting. Voor 25.000 woningen wordt hiervoor zelfs een gasnet uitgebreid of nieuw aangelegd. Vanaf januari 2018 mogen gemeentes zelf bepalen of deze woningen aangesloten worden op een warmtenet of een andere energie-infrastructuur. Daarnaast wordt een juridisch kader ontwikkeld voor bestaande woningen die al een aansluiting hebben op het gasnet.
Meer interessante pagina's: Energietarieven vastzetten of niet - Dé goedkoopste energiemaatschappij – Energienieuws op een rij
Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar een Consumind homepage
Met Consumind geen zorgen over je vaste lasten