Energierekeningen dreigen onbetaalbaar te worden in 2022 voor lage en middeninkomens.

Stijging gasprijs

De hoge energieprijzen zijn bijna wekelijks in het nieuws. Er wordt voorlopig nog geen daling verwacht in 2022, met als resultaat dat de prijs voor gas en licht onbetaalbaar dreigt te worden voor lage en middeninkomens. Financiële zorgverleners maken zich zorgen als de huidige trend niet gebroken wordt.

Stijging sinds juli

Het is afgelopen jaar hard gegaan met de energieprijs. Waar de energieprijzen in 2020 door de coronacrisis nog goedkoop waren, is dat op dit moment wel anders. De prijzen zijn voornamelijk gestegen sinds er op 1 juli een prijsstijging van 25% werd aangekondigd voor variabele contracten. Een gemiddeld huishouden is op dit moment al bijna 200 euro per maand kwijt aan gas en licht.

Hoge gasprijs

De voornaamste reden voor de stijgende energieprijzen, is en blijft het tekort aan gas in Europa. In Nederland zijn we gestopt met gaswinning in Groningen, waardoor het geïmporteerd moet worden uit het buitenland. Mede door onderhoud aan een grote Russische pijpleiding en de toenemende vraag uit Azië, wordt er in Europa minder gas geleverd.

Zorgelijke ontwikkelingen

Een hoge energieprijs is ronduit zorgelijk volgens Marco Florijn, voorzitter van de vereniging van schuldhulpverleners NVVK. Met stijgende zorgkosten en extreem hoge huurprijzen zorgt een te hoge energieprijs straks voor een onbetaalbare rekening. Voornamelijk voor kleine ondernemers of anderen die door de coronacrisis hard geraakt zijn, kan dit voor een hele benauwde situatie zorgen.

Prinsjesdag

Met Prinsjesdag voor de deur is het afwachten of het kabinet de energieprijzen nog verder omhoog stuwen. Het is in lijn met de klimaatdoelstellingen dat energie duurder wordt dus verwacht in ieder geval geen daling.