Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Europese afstemming energie-inkoop

Europese afstemming energie-inkoopAlle 28 regeringsleiders van de Eu-landen hebben ingestemd met het plan om de inkoop van energie (gas) op elkaar af te stemmen. Dat houdt in dat de Europese Commissie het recht krijgt om contracten met gasleveranciers vooraf te beoordelen. Zo willen de landen voorkomen dat concurrentieregels worden geschonden of lidstaten tegen elkaar worden uitgespeeld.

In 2006 werd het Europa bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk dat de afhankelijkheid van Russisch gas (te) groot is. Het overgrote deel (80%) van het gas dat door Europa geïmporteerd wordt, gaat namelijk via de Oekraïne. Toen Rusland vanwege het Russisch-Oekraïens gasconflict de gaslevering beëindigde, kreeg een deel van de Europese landen ook geen gas meer. Om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen, willen de Eu-landen meer onderlinge afstemming.

Niet alles van de energievoorziening wordt centraal geregeld

Het is echter niet de bedoeling dat de volledige bevoegdheid over de energievoorziening overgeheveld wordt naar Brussel. Zo blijft het een zaak van ieder land apart om te bepalen welke energiesoorten ze gebruiken en in welke verhouding. Daarnaast moet er over een aantal aspecten nog overeenstemming worden bereikt. Alle lidstaten zijn het er bijvoorbeeld wel over eens dat er meer openheid moet komen over de af te sluiten gascontracten, maar  alleen Nederland en Duitsland vinden dat private ondernemers hun contracten wel geheim mogen houden. Landen zonder eigen energiebronnen, zoals de Baltische staten en Italië, willen een Europees energiebeleid en terwijl grote landen, die een lagere prijs kunnen afdwingen, dat voordeel niet willen opgeven.

Bron: Marc Peeperkorn- Volkskrant.nl - 20 maart 2015

Meer interessante pagina's: Start energietarieven te vergelijken - Welke kosten worden vergeleken? - Meer consumenten stappen over van energieleverancier - Energietarieven: vastzetten of niet

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Europese afstemming energie-inkoop van Nina Buchatska/Shutterstock.com