Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Europese Gasprijs Stijgt door Escalatievrees in het Midden-Oosten

De Europese gasprijs is aanzienlijk gestegen, met meer dan 7%, door de toenemende zorgen over een escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas. De dreiging van nieuwe aanvallen door Houthi-militanten op schepen in de Rode Zee heeft aanzienlijke invloed op de gasprijs, aangezien dit het risico op een bredere crisis in het Midden-Oosten vergroot.

Gevolgen van Dreigingen voor Gasbevoorrading en Handelsroutes

Hoewel recente Houthi-aanvallen nog geen grote impact hebben gehad op de gasbevoorrading, blijft de dreiging de markt beïnvloeden. Containervervoerder Maersk bereidt zich voor op het hervatten van vaarroutes via de Rode Zee, met de veronderstelling dat de samenwerking tussen landen de veiligheid heeft verbeterd. Desondanks blijft de markt waakzaam voor bedreigingen tegen cruciale doorvoerroutes voor brandstofexport. Schepen vermijden de Rode Zee, wat resulteert in langere reistijden voor ladingen vloeibaar aardgas (lng), zoals blijkt uit gegevens van persbureau Bloomberg.

Relatieve Kalmte op de Gasmarkt Ondanks Midden-Oosten Spanningen

Ondanks de spanningen in het Midden-Oosten is er nog geen reden tot paniek op de gasmarkt. De gasprijs is dit jaar aanzienlijk gedaald, met meer dan 50%. Europese landen hebben aanzienlijke gasvoorraden opgebouwd, en het verwachte milde weer tot begin januari zal naar verwachting de vraag naar gas voor verwarming op een laag niveau houden.