Fonds biedt leningen aan beperkte groep voor gasloos wonen
Heb jij al stappen ondernomen je woning steeds meer van het gas af te krijgen? De energietransitie zal veel geld gaan kosten. Wanneer je voor 1 september 2018 een nieuwbouwwoning, ontworpen inclusief gasaansluiting, hebt gekocht, maar het huis toch aardgasvrij wil laten opleveren, kun je geld lenen van het Nationaal Energiebespaarfonds.
Met het geld van een dergelijke energiebespaarlening kunnen particulieren, tegen gunstige voorwaarden, bijvoorbeeld een warmtepomp of een waterstofketel aanschaffen. Met een dergelijke aanpassing is het niet meer nodig de woning op aardgas aan te sluiten.
Gunstigere looptijd voor VvE
Het Nationaal Energiebespaarfonds zorgt er ook voor dat het voor een Vereniging van Eigenaren (VvE) interessanter wordt om te verduurzamen. Zo kunnen VvE’s in de toekomst leningen afsluiten voor verduurzaming, met een looptijd van dertig jaar. Vergelijk daarmee de looptijden van tegenwoordig: tien tot vijftien jaar.
Plannen
In 2030 moet Nederland al flink op weg zijn wat betreft de energietransitie. In 2021 hebben gemeenten voor iedere wijk plannen klaar over hoe de huizen zonder aardgas verwarmd gaan worden. Bijvoorbeeld door een elektrische of hybride warmtepomp, een warmtenet in de wijk en/of infraroodpanelen, een pelletkachel of biomassaketel.
Huis geschikt?
Of je huis geschikt is voor aardgasvrij wonen, hangt af van diverse factoren. Het bouwjaar van je huis is bepalend; huizen vanaf 2000 zijn goed geïsoleerd en zullen daardoor een minder ingrijpende verandering hoeven ondergaan. Verder is het bepalend wat je precies wilt veranderen om aardgasloos te wonen. Of je huis voor alle veranderingen geschikt is. Hoeveel de energietransitie je gaat kosten en hoeveel je zult besparen met een gasloos huis, hangt ook af van diverse factoren. Momenteel zijn er leningen en subsidies te verkrijgen, wanneer je duurzame veranderingen in je woning wilt doorvoeren.