Gaskraan dicht en dan?

Het jaar 2030 staat inmiddels bekend als hét jaar dat de Groningse gaskraan dicht gedraaid wordt. Ambitieuze plannen om dat doel te halen, liggen op tafel. Toch bestaat er twijfel of Nederlanders dan (geheel) van het gas af zijn. Onlangs hebbben er 39 huizen in de Woerdense wijk Het Schilderskwartier een metamorfose ondergaan. Voor andere (onzuinige)woningen rijst de vraag: moeten de kleine gasveldjes na 2030 extra aangesproken worden?

Woningcorporatie GroenWest maakte de zogenoemde 'nul op de meter-woningen' in Woerden volledig duurzaam, met dikke isolatie. Deze faceliften vormen het eerste stapje richting een aardgasvrije gemeente in 2030. Een duidelijk doel, maar of het praktisch lukt, is de vraag. De 39 woningen in het Schilderskwartier betreffen allemaal huurwoningen. De woningcorporatie heeft de verbouwing voorgeschoten. Woningeigenaren hebben geen corporatie of andere voorschieter. Kosten en financiering zijn voorlopig nog het struikelblok wat betreft alle huizen te verduurzamen.

Na 2030

Het streven is in 2022 het verbruik van gas van 21 miljard kuub nu naar 12 kuub te verlagen. In 2030 zal de gaskraan in Groningen dicht gaan. En dan? Waar moet het gas, dat (zeer waarschijnlijk) na 2030 nog nodig is, vandaan komen? Import is onzekerder en duurder dan eigen energiewinning. Minister Wiebes kiest liever voor het aanspreken van de kleine Nederlandse gasveldjes dan voor gasimport. De verwachting is dat er nog veel dergelijke velden onder de bodem zitten. Wiebes wil boorbedrijven fiscale voordelen bieden bij het opsporen van nieuwe gasveldjes en leegpompen hiervan. De kleine gasvelden liggen door het hele land, maar vooral ook onder de Noordzee liggen er nog veel: zeker 240. In die losse veldjes zit vaak een aantal miljard kuub gas. Het grootste veld heeft circa 73 miljard kuub. Toen Slochteren in Groningen werd ontdekt, zat er 2900 miljard kuub in.

Nieuwe boringen

Volgens het regeerakkoord mogen er geen  nieuwe vergunningen verleend worden om naar gas onder land te zoeken. Boren, je hebt voorstanders en tegenstanders. Voorstanders vinden het zonde om het overige gas te laten zitten. Tevens zeggen ze dat aardgas uit kleine reservoirs oppompen nodig is en veilig. Tegenstanders zijn bang voor dezelfde gebeurtenissen als in Groningen. Overgaan op schone warmtenetten, groene stroom of groen gas. Dat is de toekomst volgens hen. Minister Wiebes geeft aan dat, hoewel het gas nog nodig is, nieuwe aanvragen voor boringen streng getoetst worden.