Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gasprijs daalt weer na piek door heropening Noors gasveld

Noors gasveld

De handelsprijs voor gas is eind vorige week gedaald naar het laagste niveau sinds 8 juni. Experts wijzen op de hernieuwde volledige ingebruikname van een groot Noors gasveld als de voornaamste oorzaak hiervan. Delen van het omvangrijke Troll-veld in Noorwegen waren tijdelijk buiten werking vanwege onderhoud, maar naar verwachting zal dit onderhoud donderdag zijn afgerond, waardoor het veld weer volledig operationeel is. Sinds het wegvallen van Russisch gas is Noorwegen een belangrijke leverancier voor West-Europa.

Gedaald sinds plotselinge piek

De gasprijs is gedurende enkele maanden aanzienlijk gedaald sinds de piek van afgelopen zomer, zelfs tot onder de 25 euro per megawattuur. Vorige maand steeg de gasprijs echter plotseling weer en bereikte zelfs even meer dan 40 euro. Dit werd deels veroorzaakt door extra concurrentie van Aziatische landen bij de inkoop van gas. Ook speelde de hittegolf van vorige maand een rol, waardoor er meer vraag was naar energie voor airconditioners. Bovendien zorgde het onderhoud in Noorwegen voor schaarste, wat de prijs opdreef.

Weer op niveau van maand geleden

Deze week is de gasprijs voor het eerst in ruim vier weken gedaald tot onder de 30 euro. Naast het aflopende onderhoud in Noorwegen speelt ook mee dat de gasvoorraden in Europa goed gevuld zijn. In Nederland zijn de opslagen al voor meer dan 80 procent gevuld, wat ver voorligt op het schema. Het is nog onduidelijk welke gevolgen deze daling van de gasprijs heeft voor de energierekening van huishoudens. Korte schommelingen in de prijs hebben niet direct invloed op de tarieven voor consumenten, maar als de prijs langere tijd laag blijft, kan dit resulteren in verdere verlaging van de energierekening.