Gasprijs Schiet Omhoog Door Verminderde Gastoevoer en Nieuwe Sancties
De gasprijs is in de afgelopen tien dagen met ongeveer 20 procent gestegen, waardoor de prijs bijna 36 euro per megawattuur heeft bereikt. Dit is het hoogste niveau sinds december. Opvallend genoeg schommelde de prijs op de Amsterdamse gasbeurs in de weken daarvoor stabiel rond de 30 euro per megawattuur.
Oorzaken van de Stijging
De belangrijkste oorzaken van deze plotselinge stijging zijn een tijdelijk verminderde gastoevoer van Noorwegen naar Europa en de nieuwe sancties tegen de invoer van Russisch gas waar de Europese Unie momenteel aan werkt. De lidstaten onderhandelen over een nieuw sanctiepakket dat de doorvoer van Russisch vloeibaar gas (LNG) via Europa naar derde landen zou verbieden. Deze maatregelen zijn bedoeld om de Russische inkomsten uit fossiele brandstoffen verder te verminderen.
Historische Vergelijking
Hoewel de huidige stijging significant is, is deze niet te vergelijken met de explosieve stijging in de zomer van 2022. Toen bereikte de gasprijs meer dan 342 euro per megawattuur vanwege de Russische invasie van Oekraïne, waardoor de leveringszekerheid van Russisch gas onder druk kwam te staan. Europa was op dat moment nog sterk afhankelijk van Russisch gas, wat de prijs flink deed stijgen.
Verminderde Afhankelijkheid van Russisch Gas
Uit recent onderzoek van een Duits economisch onderzoeksinstituut blijkt dat Europa inmiddels veel minder afhankelijk is van Russisch gas. De gasopslagen zijn goed gevuld en de importen uit andere landen zoals Noorwegen, de Verenigde Staten, Qatar, Algerije en Azerbeidzjan kunnen de verminderde Russische leveringen opvangen. Ondanks dat Rusland nog ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag voorziet, kan dit aandeel door andere leveranciers worden gecompenseerd.