Green Energy Day valt steeds later in het jaar
De dag, waarop alle groene energie geproduceerd in een jaar ‘op’ is en Nederland overschakelt op grijze stroom, Green Energy Day, is dit jaar op 6 februari gevallen. Dat is twee weken later dan vorig jaar.
De verwachting is dat dit jaar 10,3 procent van de Nederlandse energievraag gedekt wordt met hernieuwbare energie. Wanneer je dat in tijd uitdrukt, kom je uit op 37 dagen van het jaar.
Steeds groener
Nederland wordt elk jaar een beetje groener. De productie uit hernieuwbare bronnen was in 2018 18,0 miljard kilowattuur (kWh), tegen 16,7 miljard kWh in 2017. De hernieuwbare energie wordt vooral geproduceerd dankzij, zon (18 procent (aandeel is in 2018 toegenomen met 40 procent), wind (55 procent, aandeel is in 2018 toegenomen met 1 procent) en biomassa (27 procent, aandeel is in 2018 toegenomen met 2 procent). Vooral de productie van zonne-energie is fors toegenomen.
Energie
In werkelijkheid is de hernieuwbare energie niet op in het begin van het jaar. De energie wordt over het hele jaar verspreid, maar met Green Energy Day wordt aangegeven wanneer de opgewekte hernieuwbare energie op zou zijn, wanneer Nederland volledig op deze energie over zou gaan. Inclusief industrie en mobiliteit. Wanneer we alleen naar elektriciteit kijken, schakelen we later over op grijze stroom.
De verwachting is dat Green Energy Day volgend jaar op 13 februari uit zal komen, waarna in 2030 in Europa deze dag eind april zal vallen. Het ultieme doel is Green Energy Day uiteindelijk op 31 december te laten vallen, zodat het hele jaar groene energie verbruikt kan worden.