Grote investeringen duurzame energie

Netwerkbeheerder TenneT gaat in de aankomende jaren meer investeren in duurzame energie. Vanwege de sterke toename van vooral windmolenparken voor de Nederlandse kust en zonnecollectoren op het platteland zal het hoogspanningsnet aangepast moeten worden. Deze investeringen zullen oplopen tot 6,5 miljard euro, waarvan 2 miljard geïnvesteerd gaat worden in de duurzame energie van zee en de rest op land.

Vooral verbindingen met buurlanden worden uitgebreid

Doordat de bronnen van hernieuwbare energie toenemen, zal TenneT zich gaan richten op het verbeteren van de verbindingen met buurlanden zoals België, Duitsland en Denemarken. De noodzaak ligt dan ook bij het Europese elektriciteitsnetwerk. De capaciteit van de zonnepanelen is in de afgelopen jaren bijna verdubbeld naar 2 gigawatt. In 2035 zal dit op 30 gigawatt liggen. Ook de capaciteit van windmolenparken neemt steeds meer toe. Dit zal tot 2023 oplopen tot 4,5 gigawatt.

TenneT verwacht daarnaast dat de vraag naar elektriciteit steeds meer zal toenemen door elektrische auto’s, vrachtwagens en huishoudelijke apparatuur. De groei zal toch meevallen door de zuinigheid van de apparaten. Daarom zal TenneT de elektriciteitsnetwerken gaan verbeteren om de overige elektriciteit te kunnen transporteren naar buurlanden die een tekort aan duurzame elektriciteit hebben.

Wat merkt de consument hiervan?

Vooralsnog is er weinig bekend wat dit gaat betekenen voor de consument. Wellicht zullen de netbeheerskosten opgeschroefd worden om de investeringen te bekostigen. TenneT is de beheerder van het landelijk hoogspanningsnet. De netten van TenneT verbinden alle regionale elektriciteitsnetten en het Europese net met elkaar. Zij zorgen ervoor dat je elektriciteit op een betrouwbare manier geleverd krijgt in jouw woning.